Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
6°C
JUTRI
24°C
8°C
Oceni objavo

Pobeg v zgodovino čarovništva

V soboto 6. aprila in v nedeljo, 7. aprila  2019 je v Domu kulture Lenart potekal dogodek Pobeg v zgodovino čarovništva, s podnaslovom Agata. 
Doživeli smo umetniško stvaritev, legendo o Agati iz Štraleka, o njeni nesrečni ljubezni,  o hrastovški rodbini Herberstein, o čarovništvu, o  boju med dobrim in zlim. 
Vrhunska  gledališka predstava, briljantno odigrane vloge, izpiljene do zadnje podrobnosti, liki, ki so jih oživeli igralci so ustvarili pravo »grajsko« vzdušje,  bilo je doživetje,   kot da smo se znašli v 16. stoletju.

Predstava ima veliko izpovedno moč, simboliko, je preplet groze, romantike in poetike, boj med ljubeznijo in sovraštvom, hudobijo in dobroto, čarovništvo, kot simbol zla. To so večne teme, ki spremljajo človeka skozi vso zgodovino. Prestava o preteklosti nas nagovarja in se nas dotakne tudi danes. 
Klasična dramska uprizoritev, ki pritegne gledalca, ga drži v napetosti,  dobro izbrana glasba in odlično oblikovana luč, dajeta predstavi poseben čar in draž.
Režija je delo  Viktorja Hrvatina Megliča, ki je z izjemnim občutkom in znanjem vodil in motiviral igralce ter skupaj z ekipo ustvaril umetniški dogodek, ki bo v Lenartu in širši okolici gotovo ostal nepozaben. Mojstrska uprizoritev je plod večmesečnega dela ljubiteljskih ustvarjalcev Kulturnega društva Delavec Lenart, igralcev, domače kostumografke in scenografke Nine Šulin, ki je oblikovala sceno, ki  na odru lenarškega kulturnega doma ustvari vtis hrastovških grajskih soban. Bogate kostume so po Ninini zasnovi in predlogah sešile lokalne šivilje. Miroslav Mauko je pripravil dramatizacijo na osnovi Ilaunigovega romana Črni križ pri Hrastovcu in dela Skaljena ljubezen Agate in Friderika, avtorice Berte Čobal Javornik.
Estetska uprizoritev,   kjer se zvrstijo  prizori, ki bodo postali legendarni, preplet ganljivosti, ljubezni med Agato in Friderikom, in srhljivosti, kot so prizori sojenja čarovnici in umiranja glavnih junakov.
Izvrstno odigrane vloge so ustvarili  Lara Zorec v vlogi Agate, Aleksander Satler kot Friderik Herberstein,  Katja Koroša kot grofica Margareta Herberstein, Miroslav Mauko kot Trenak. To so osrednji liki, ki so »steber« predstave, čeprav je vsak igralec z odlično igro prispeval svoj delček v celoten mozaik predstave. Za luč je poskrbel Miljenko Knezoci, za ton pa Tin Matuš.
Klasična predstava z veliko »filmskimi«, modernimi elementi, razpoloženji in občutji od svetlih do mračnih, je velik dogodek, praznik gledališča, je porekel marsikdo. V dveh dneh si je uprizoritev ogledalo več kot 600 gledalcev.  Predstava traja več kot dve uri,  brez odmora, igralci so bili deležni aplavzov med predstavo, na koncu so sledile stoječe ovacije in vzkliki navdušenja. Velik poklon celotni ekipi in ustvarjalcem predstave.
»Dogodek poteka v okviru projekta ESCAPE, ki je je podprt s strani Evropske unije in sofinanciran iz Evropskega sklada za regionalni razvoj v okviru programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija – Madžarska 2014 – 2020«.

Oglejte si tudi