Logo MojaObčina.si
JUTRI
25°C
8°C
TOR.
24°C
9°C
Oceni objavo

Delavnica prešanja jabolk z naslovom Jabolko rdeče

14. aprila, so otrokom v lenarškem vrtcu deževni dan popestrili člani Sadjarskega društva Slovenske gorice Lenart in gospodinje iz Društva kmečkih žena Voličina. Na temo varstva okolja in ohranjanja narave so otroci spoznavali sadno drevje in jabolka ter iz slednjih iztisnilil sadni sok, poskusili pa so tudi prinešeno jabolčno pito in jabolčni štrudelj. Prej omenjeni društvi skupaj z Občino Lenart in podjetjem AGJ izvajata projekt Ureditev mestnega središča – 1. faza, ki je sofinanciran s strani Občine Lenart, Republike Slovenije in Evropskega sklada za regionalni razvoj. Sama investicija - gre za ureditev prometne in komunalne infrastrukture, obnovo kanalizacije, cestišča in pločnikov - se izvaja v središču mesta Lenart, na Maistrovi ulici, in je težka slabih 60 tisoč evrov.

Mesto Lenart je gospodarsko, zaposlitveno, upravno, izobraževalno in kulturno središče Slovenskih goric. V njem so v zadnjem obdobju ugodne zaposlitvene možnosti, prometne povezave in življenjsko okolje dvignile raven priseljevanja mladih družin, s tem pa so se tudi povečale potrebe po zagotovitvi urejanja javnih površin in javne komunalne infrastrukture.

Prometna infrastruktura, ki poteka in vodi do avtobusne postaje, tržnice, zdravstvenega doma in vrtca je v slabem stanju. Potrebna je obnove, saj kazi videz urejenega mestnega jedra, negativno vpliva na prometno varnost ter na kvaliteto življenja lokalnih prebivalcev in obiskovalcev parka. Tudi obstoječa javna kanalizacija ne ustreza sodobnim ekološkim in gradbenim standardom, za večjo prometno varnost je potrebno obnoviti tudi javno parkirišče in pločnik.

Z namenom spodbujanja lokalne samooskrbe in podjetniške iniciative je občina pred kratkim že obnovila lenarško tržnico. Ta je v zadnjem obdobju zelo oživela – na dobro obiskanih stojnicah lahko krajani izbirajo med bogato in raznovrstno ponudbo. Z ureditvijo varne prometne in komunalne infrastrukture želi občina lokalnim ponudnikom izboljšati dostop do tržnice, lokalnemu prebivalstvu pa dostopnost do domačih pridelkov. Pomembem je tudi vpliv te infrastrukture na trajnostno mobilnost, saj gre za povezovalno cesta do avtobusne postaje. Hkrati pot omogoča neposreden dostop do zdravstvenega doma, doma starejših občanov in vrtca.

V urbanih središčih, kot je Lenart, se krepi zavedanje o pomenu varovanja okolja, ohranitvi kulturne dediščine in narave za prihodnje rodove. V zvezi s tem se tako Občina Lenart kot različna društva in druge organizacije trudijo oblikovati atraktivne vsebine, ki bodo privlačne za mlajše in starejše generacije. Zavedajo se pomena samooskrbe in ohranjanja tradicionalnih, avtohtonih slovenskih sort sadnega drevja.

Z namenom ozelenitve javnih površin, ohranitve naravnega okolja in biotske raznovrstnosti, promocije sadjarstva in pridelave ter uživanja jabolk je Občina Lenart v sodelovanju s Sadjarskim društvom Slovenske gorice leta 2020 poskrbela za zasaditev sadnih dreves na javni površini v centru Lenarta in v bližini omenjenih javnih zavodov. Tradicionalne, avtohtone sorte slovenskih jablan in orehov so zasajene v centru Lenarta, v bližini Vrtca Lenart, v okolici OŠ Voličina, pri vrtcu Selce in v Selcah.

Člani Sadjarskega društva Slovenske gorice Lenart skrbijo za sadno drevje pa tudi za vzgojo mladih sadjarjev. Pod okriljem OŠ Voličina poteka čebelarsko - sadjarski krožek, s vključitvijo otrok iz vrtca Lenart v aktivnosti pa želijo otroke motivirati, krepiti naravovarstveno znanje, zavedanje o pomenu tradicije, kulturne dediščine, samooskrbe, uživanju zdrave hrane, pridelave sadja in zasaditve sadnih dreves.

Danes je otroke v Vrtcu Lenart obiskal Janko Sekol iz Sadjarskega društva Slovenske gorice in jih podučil o vzgoji sadnega drevja, pridelavi ter predelavi jabolk, nato pa so skupaj izdelali svež jabolčni sok. Ob soku se je skozi luknjice majhne preše pocedila tudi jabolčna kaša, v katero so otroci brez obotavljanja pomočili prste in s širokimi nasmehi poskusili ustvarjeno. Posladkali so se tudi z domačim jabolčnim zavitkom in jabolčno pito, ki so ju prinesle gospodinje iz Društva kmečkih žena Voličina. Preden so se zbrani odšli vsak svojo pot so jim otroci odpeli še naučeno pesmico o jabolkih.

Na spodnjih povezavah lahko prosluhnite kaj so o dogodku povedali prisotni.

O dogodku je spregovorila vzgojiteljica Lidija Kovačec iz Vrtca Lenart.

O tem kaj vse so pokazali otrokom je spregovoril Janko Sekol iz Sadjarskega društva Slovenske gorice.

O vtisih iz delavnice smo povprašali tudi otroke, ki so bili kar zgovorni.

Ob koncu pa so otroci še povedali pesmico, ki so se je naučili za ta dogodek.


Oglejte si tudi