Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
0°C
JUTRI
19°C
6°C
Oceni objavo

Z lenartovo nedeljo zaključili praznovanje

    Prireditve so bile ob letošnjem praznovanju občinskega praznika zasnovne širše, ampak so zaradi slabih epidemioloških razmer v veliki meri odpadle. Tako je v petek, 5.11.2021, potekala osrednja slovesnost v Domu kulture, v nedeljo, 7.11.2021, pa tradicionalna lenartova nedelja, ki je bila slabše obiskana, kot v preteklosti.

    Praznovanje lenartove nedelje se je pričelo z jutranjo mašo. Osrednja župnijska slovesnost se je pričela ob 10:30 in jo je daroval mariborski nadškof in metropolit msgr. Alojzij Cvikl, DJ. Slovesnost se je nadaljevala pred cerkvijo, kjer je zbrane najprej nagovoril župan mag. Janez Kramberger, in je ob posaditvi drevesa povedal:

    "Ta smreka nas bo povezovala, tako kot smo z roko v roki povezani že stoletja, in to si želimo tudi naprej. Moramo biti povezani, spoštovati različnost, drug drugega poslušati in takrat bomo priča napredku."

    Sledil je blagoslov dokončane zunanje ureditve okolice cerkve – tlakovanje in odvodnjavanje na vzhodnem delu cerkve. V tem času je bilo v cerkvi obnovljeno ali posodobljeno elektrifikacija zvonjenja, novo ozvočenje, ureditev kurilnice ter obnova vseh oken na župnišču. Ob 825-letnici omembe Lenarta so tako simbolično posadili drevo - smreko na platoju pred župnijsko cerkvijo, ki jo je v sklopu blagoslova okolice blagoslovil mariborski nadškof.

    "Čestitke ob prazniku občine, ob omembi tako pomembnega trenutka 825. let, in ob župnijskem prazniku vam želim, da bi ga napolnili z veseljem. Čeprav doživljamo to krizo koronavirusa smo dostikrat napolnjeni s strahom, občutkom tesnobe, naveličanosti. Ampak taki prazniki naj v naša srca prinesejo veselje in upanje, kajti kristjani moramo biti ljudje upanja in zaupanja. Na koncu bo zmagalo dobro" je po blagoslovu povedal mariborski nadškof in metropolit msgr. Alojzij Cvikl, DJ.

    Namen posaditve drevesa v samem centru Lenarta ima simbolni pomen medsebojne in človeške povezanosti z naravo in nas spominjajo na osnovne vrednote, ki v toku časa ostajajo nespremenjene. Projekt zasaditve drevesa je finančno podprlo podjetje Kreativna PiKA d.o.o.

    Slovesnosti so ob županu prisostvovali predstavniki lokalne skupnosti med njimi podžupanja Urška Možina in podžupan Franci Ornik ter poslanec Franci Breznik s partnerko Suzano.

    Oglejte si tudi