Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
1°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

Glavni zbor Zveze veteranov vojne za Slovenijo veteranov

V soboto, 27. junija, so se v Domu kulture Lenart na programsko-volilnem zboru sestali delegati Zveze veteranov vojne za Slovenijo (ZVVS). Slavnostni govornik je bil minister za obrambo mag. Matej Tonin,

ki se je veteranom opravičil za dogodke ob minulem državnem prazniku. Delegate iz vse Slovenije je nagovoril tudi predsednik slovenskih veteranov Ladislav Lipič in med drugim obsodil zadnje dogodke in odnos do veteranov.  Zbrane je pozdravil tudi predsednik domačega območnega združenja Lenart Andrej Kocbek, ki se je zahvalil vsem za sodelovanje in zaključil z besedami, da kljub nošenju mask veterani v srcu nosijo vse tisto, kar smo vedno nosili: odkritost, tovarištvo in nudenje pomoči eden drugemu.
Župan Občine Lenart mag. Janez Kramberger je v pozdravnem govoru poudaril, da v Občini Lenart že vrsto let izražajo spoštovanje veteranom in veteranskim organizacijam in dodal: “Kot lokalna skupnost in tudi kot posamezniki smo se takrat, pred tridesetimi leti, odločno vključili v osamosvojitev Slovenije. Ne samo ljudje na plebiscitu ampak tudi posamezniki, ki so takrat bili odgovorni. In prav je da mi za to vemo, da to spoštujemo, kajti če mi, še posebej veterani, ne boste spoštovali teh dogodkov in tega svojega dela, potem ga zagotovo nihče drug ne bo. Zagotovo se premalo zavedamo tega, kaj se je zgodilo pred 29. letimi.”
Slavnostni govornik na prireditvi je bil minister za obrambo mag. Matej Tonin, ki se je na začetku opravičil z besedami: “Iskreno vsem nam čestitam ob tem prazniku, ki pa je kljub temu med vas prinesel nekaj grenkobe. Zato vas prosim da sprejmete moje iskreno opravičilo, da na državni proslavi niso bili prisotni vaši praporji,” in nadaljeval: “Verjamem, da veterani vojne za Slovenijo, ki ste za našo domovino tvegali svoja življenja, razumete in podpirate prizadevanja za dobrobit Slovenske vojske. Naš skupni velik izziv je gotovo tudi vzgoja mladega rodu v domoljubju ter ponosu na naš narod in našo državo. Zahvaljujem se za vaš izjemen trud v tej smeri. Ne glede na to, kakšna bo nadaljnja pot posameznega mladega človeka, je namreč pomembno, da v otroštvu in mladosti osvoji bistveno znanje o našem narodu in naši državi. Domoljubje je zelo prvinska vrednota, ki nas združuje ne glede na posameznikove svetovnonazorske in politične opredelitve. Tudi danes vidimo, da je v spoštovanju korenin svojega in drugih narodov pogoj za uspešno sodelovanje med narodi ter za mirno sožitje na vsem svetu. To pa je temeljni in žal še vedno nedosežen cilj mednarodne skupnosti.” Ob koncu se je zahvalil vsem in čestital prejemnikom odlikovanj.
V kulturnem programu so nastopili člani in članice Slovenskogoriški pihalni orkester KD MOL Lenart in pevka @eva kurnik. Prireditev je povezaovala Darinka Čobec. Na slovesnosti so zaslužnim članom podelili odlikovanja ZVVS.
Po končanem slavnostnem delu je delegacija v sestavi predsednik ZVVS Ladislav Lipič, predsednik območnega združenja ZVVS Lenart Andrej Kocbek in dr. Marjan Toš položila venec ob spominskem obeležju v mestnem parku dr. Jožeta Pučnika v Lenartu.

Oglejte si tudi