DANES
26°C
8°C
JUTRI
26°C
10°C
Oceni objavo

Letošnji praznik dela

Praznik dela je mednarodni praznik delavstva, ki ga 1. maja vsako leto praznujejo v večini držav sveta, redka izjema so ZDA.
Praznik je izvorno spomin na krvave demonstracije v ameriškem Chicagu v teh dneh leta 1886, znane pod imenom Haymarketski izgred, pa tudi največje praznovanje socialnih in gospodarskih dosežkov mednarodnega delavskega gibanja. Zaradi politično levega navdiha, ki ga nosi praznik, je bil prvi maj skozi vso svojo zgodovino izstopajoči dogodek za demonstracije različnih socialističnih, komunističnih in anarhističnih skupin.Praznik dela vsako leto praznujemo tudi v občini Laško, ko že nekaj dni prej na Šmohorju na tradicionalen način postavijo mlaj. Na sam prvi maj pa se prav tako na Šmohorju zberemo in družimo ter obujamo spomine ter se spominjamo kaj se sme in kaj ne sme ter za kaj so se delavci vrsto let borili.Letošnji osrednji govornik prireditve je bil župan Občine Laško Franc Zdolšek.V kulturnem programu pa so poleg Laške pihalne godbe nastopili še Razigrani muzikantje in kvartet Jarica.
1/6

Župan Občine Laško Franc Zdolšek

Laška pihalna godba

Gašper Salobir, vodja OI JSKD Laško, predsednica KS Rečica Urška Knez, Neva Grašič, župan Občine Laško Franc Zdolšek, župan Občine Radeče Tomaž Režun

podžupan Občine Laško Matjaž Pikl


Oglejte si tudi