Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
8°C
JUTRI
21°C
7°C
Oceni objavo

Tradicionalni slovenski zajtrk v vrtcu Križevci

Letos je projekt zaradi zapletenih epidemioloških razmer in ob upoštevanju ukrepov za zajezitev širjenja virusne bolezni COVID-19 potekal drugače kot v preteklih letih.
Tretji teden v novembru obeležujemo dan slovenske hrane. Kot njegov osrednji dogodek je Tradicionalni slovenski zajtrk, ki je bi bil letos jubilejni, že deseti po vrsti in ga obeležujemo tudi v vrtcu in OŠ Križevci. Letos je projekt zaradi zapletenih epidemioloških razmer in ob upoštevanju ukrepov za zajezitev širjenja virusne bolezni COVID-19 letos potekal drugače kot v preteklih letih. Staršem otrok, ki v tem času ne obiskujejo vrtca smo preko spletne strani vrtca Križevci ponudile različne aktivnosti  s področja jezika, narave in umetnosti na temo Čebelice. Starši jih lahko z otroki izvajajo v domačem okolju. Od zaprtja vrtca 26.10. izvajamo nujno varstvo otrok. Otroci so razporejeni v oddelke, kjer je največ 6 otrok. Kljub vsem ukrepom, se otroci v vrtcu dobro počutijo, se zabavajo, ustvarjajo in osvajajo nove spretnosti in znanja. Našim najmlajšim  smo predstavili pomembnost opraševanja čebel, pomen rednega zajtrkovanja ter poseganja po lokalnih živilih, kjer je pot z njive do krožnika čim krajša.

Otrokom smo poskušali na različne načine predstaviti, da je hrana, ki je bila pridelana in pripravljena v bližini, bolj sveža, bolj hranljiva, polnejšega okusa in brez dodatkov za daljše skladiščenje in poudarjanje okusa. Vse te prednosti nam zagotavlja lokalna oziroma slovenska hrana. S tem, ko se odločimo za hrano, ki so jo pridelali in predelali slovenski kmetje ter naša domača kmetijska in živilska podjetja, spodbujamo in povečujemo tudi samooskrbo s hrano in prispevamo k ohranjanju poseljenosti podeželja ter kulturne krajine.

Z otroki smo se več dni pogovarjali o tem dnevu, spoznavali živila, ki jih bomo užili ta dan, od kod dobimo ta živila in kako jih dobimo v naš vrtec. Večina dejavnosti so potekale na temo čebel (zakaj je čebela pomembna, življenje čebele). Že prejšnji mesec pa smo imeli temo Bela pot – potovanje mleka, spoznavali smo kmetijo, živali na kmetiji, življenje na kmetiji in mlečne izdelke in pomen mleka za naše zdravje. Tako da so otroci že veliko vedeli in sta se temi prepletali. 

Pri aktualni temi Tradicionalni slovenski zajtrk smo veliko ustvarjali, se pogovarjali, izdelovali čebele, ki smo jih spoznali preko različne literature, naredili plakat, peli pesem Čebelice, spoznali prstno igro Panj in zaplesali Ples čebelic ter poslušali različne zgodbe o čebelah. Ker je bilo v skupini manj otrok, smo lahko izvajali več dejavnosti in tako smo se odločili, da bomo spekli medenjake in si naredili puding. Otroci so se veselili kuhanja in pečenja, so sodelovali in se trudili ter na koncu dejavnosti bili zelo ponosni na sebe, da jim je uspelo speči medenjake in skuhati puding. Tudi na dan tradicionalnega slovenskega zajtrka so otroci sodelovali pri pripravi miz in pogrinjka. Še prej pa smo skupaj prebrali slikopis iz otroške revije Cicido z naslovom Tradicionalni slovenski zajtrk, preko katerega smo otrokom na slikoven način razložili njegov pomen. Predvsem pa smo jim skušali razložiti, da nekoč ni bilo toliko trgovin in so si ljudje vse pridelali doma, kar pa je bilo tudi veliko bolj zdravo kot hrana v trgovini. 

 

Jasmina Belec, Renata Slavinec Berden

 

Oglejte si tudi