Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
24°C
8°C
Oceni objavo

KULTURA PO PRLEŠKO V VRTCU KRIŽEVCI

V mesecu februarju smo v vrtcu Križevci v starejših skupinah 2. starostnega obdobja imeli MESEC KULTURE.

 

Že lani smo imeli podobno temo v mesecu februarju ob dnevu kulture in smo se strokovne delavke odločile, da bomo letos nadaljevale s to temo, saj otroci premalo poznajo naše ljudsko izročilo in kaj sploh to pomeni (da se je vso ljudsko izročilo; plesi, pesmi, rajalne igre, prstne igre, šaljivke in nagajivke, izštevanke, pravljice in pripovedke prenašale iz roda v rod preko ustnega izročila).

Predvsem pa še bomo spoznavali naše prleško narečje, saj smo ugotovile, da otroci vedno manj pogovorno uporabljajo prleščino in je skoraj več ne razumejo. Že lani smo spoznavali prleške besede preko našega prleškega pesnika Marka Kočarja, ki ga žal več ni med nami.  Tako smo se tudi letos spomnili nanj preko njegovih pesmi, predvsem naše himne Vrtec KRIŽOFSKI, katere avtor je prav Marko Kočar.

V vrtec pa smo povabili gospo Manco Sušec, našo domačinko, ki nam je predstavila njegovo pesem IVAJNŠICE, katero se bodo otroci naučili in jo uporabili za nastop. Gospa Manca nam je razložila nekaj neznanih prleških besed in se z nami pogovarjala v prleščini, kar je bilo zelo smešno in zanimivo. Predstavila nam je tudi oblačila, ki so jih nekoč naše babice in dedki nosili pri delu in svečanih priložnostih (delavska in svečana oblačila).

Obeležili smo tudi kulturni praznik, spoznavali Franceta Prešerna in njegovo himno Zdravljico in jo primerjali z himno vrtca. Otroci so spoznavali slovensko in občinsko zastavo, izdelali zastave,  risali so portret Franceta Prešerna in Marka Kočarja ter slikali IVAJNŠICE na različne načine. V garderobi smo naredili razstavo, katero smo si skupaj pogledali.

Predvsem pa smo še ta mesec namenili spoznavanju kulturnega obnašanje (kaj to pomeni, kako se obnašamo, in da uporabljamo vljudnostne besede). Po skupinah smo se z otroki veliko pogovarjali o lepem  vedenju, kako se obnašamo v vrtcu, doma, na obisku, v trgovini…. Na to temo smo prebrali več slikanic, izdelali slikovni prikaz pravilnega in nepravilnega obnašanja.

Temo je bila otrokom zanimiva in jo bomo nadaljevali ter povezali tudi v naslednji mesec.

Jasmina Belec

 

Oglejte si tudi