Občine: Bistrica ob Sotli, Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, Sevnica Občine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, Žetale Občine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika Občine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, Postojna Občine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Vipava Občine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, Veržej Občine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Žužemberk Občine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, Sežana Občine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi Občine: Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec Občine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, Vuzenica Občine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica Križevci
DANES
0°C
-2°C
JUTRI
1°C
-1°C
Oceni objavo

Tradicionalni slovenski zajtrk v ospredju: OŠ Križevci krepi zdrave navade in lokalno pridelavo

V okviru Tedna slovenske hrane so v OŠ Križevci z zagonom obeležili Tradicionalni slovenski zajtrk in opozorili na pomen lokalne, sezonske in varne hrane za zdravje otrok in skupnosti. V šoli opažajo, da se zavest o pomenu zajtrka povečuje — temu pritrjuje tudi rast števila učencev, ki redno jedo zajtrk pred prvim šolskim zvoncem.

Ravnateljica Vasilija Stolnik izpostavlja, da si šola prizadeva zagotavljati zdravo prehrano, saj je ta ključna za rast in razvoj otrok. Kot poudarja, je zdrav zajtrk eden izmed najpomembnejših korakov pri vzpostavljanju dobrih prehranjevalnih navad že v zgodnjem otroštvu.

Križevski župan Branko Slavinec je dodal: »Zdrav zajtrk je pomemben obrok tako za učence kot za odrasle.« Ob tem je pozval, naj prehrana vključuje obilico sezonskega sadja in zelenjave — in ker živimo na podeželju, veliko te hrane lahko pridelamo sami.

Pet ključnih elementov letošnjega Tradicionalnega slovenskega zajtrka je bilo postavljenih v ospredje: kruh, maslo, mleko, jabolko in med. Slogan letošnjega projekta — »Tradicionalni slovenski zajtrk – moj naj zajtrk!« — je zadel bistvo sporočila: povezava tradicije, okusa in zdravja.

Pomen zdravega zajtrka:

  • Spodbujanje lokalne ekonomije: večje naročanje in uživanje slovenskih živil krepi domače pridelovalce in verigo preskrbe s hrano.
  • Zdravje in vzgoja: redni, uravnoteženi zajtrki podpirajo koncentracijo in učno uspešnost pri učencih.
  • Trajnost in spoštovanje virov: projekt poudarja skrb za naravo in odgovorno rabo virov, potrebnih za pridelavo hrane.
  • Varnost in kakovost: slovenska hrana izstopa po varnosti, svežini in naravnem izvoru — vrednote, ki ločijo lokalno ponudbo od neevropskih trgov.

Teden slovenske hrane želi okrepiti sodelovanje vseh deležnikov — od šol in vrtcev, pa do lokalnih kmetov, predelovalcev in trgovcev. Cilj je jasen: več lokalne hrane na krožnikih in več spoštovanja do hrane kot dragocenega vira.

Oglejte si tudi