Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
8°C
JUTRI
21°C
7°C
Oceni objavo

Državna volilna komisija: Predlaganje članov volilnih odborov

Številka:    041-2/2022-73

Datum:       1. 2. 2022

Zadeva:   Predlaganje članov volilnih odborov za izvedbo rednih volitev poslancev v Državni zbor RS, ki bodo 24. 4. 2022

Spoštovani,

Predsednik Republike Slovenije bo z  Odlokom o razpisu rednih volitev v Državni zbor Republike Slovenije razpisal redne volitve poslank in poslancev (v nadaljnjem besedilu: poslanci) v Državni zbor Republike Slovenije. Za dan glasovanja bo z navedenim odlokom določena nedelja, 24. 4. 2022. Roki za opravila, ki so potrebna za izvedbo volitev v državni zbor, bodo začeli teči v ponedeljek, 14. 2. 2022.

Na podlagi 41. člena Zakona o volitvah v državni zbor (Uradni list RS, št. 109/06 – ZVDZ-UPB, 54/07 – odločba US, 23/17 in 29/21) se pri imenovanju članov volilnih odborov najprej upoštevajo predlogi političnih strank, s katerih list kandidatov so bili na zadnjih volitvah v državni zbor izvoljeni kandidati, in sicer po vrstnem redu glede na število izvoljenih kandidatov pri čemer v primeru enakega števila odloči žreb, nato pa predlogi drugih političnih strank in lokalnih skupnosti ter njihovih delov.

Glede na to, da bodo volilni odbori vodili glasovanje na v voliščih v času, ko bo treba izvajati ukrepe zaradi preprečitve širjenja virusne bolezni COVID-19 (npr. upoštevanje karantene, samoizolacije in drugih posebnih ukrepov) pričakujemo, da bodo okrajne volilne komisije imele težave pri sestavi volilnih odborov, saj se v praksi pri imenovanju volilnih odborov soočajo s problemi, ko od političnih strank ne prejmejo dovolj predlogov zato vas vljudno prosimo, da v skladu z vašimi pristojnostmi pozovete (npr. z javnim pozivom) vaše krajevne skupnosti, društva in občane, da vam predlagajo kandidate za člane volilnih odborov in te predloge potem posredujete pristojni okrajni  volilni komisiji.

Ob tem posebej poudarjamo, da bodo morali člani volilnih odborov na dan glasovanja (24. 4. 2022) izpolnjevati PCT pogoj (preboleli, cepljeni, testirani).

Predloge za imenovanje predsednika in članov volilnih odborov posredujete okrajni volilni komisiji takoj, ko bo mogoče, najpozneje pa 1. 3. 2022.

Za podrobnejše informacije smo vam na voljo.

Lep pozdrav,

PRILOGA:                                                                                          Dušan Vučko

-          obrazec soglasja kandidata za člana VO                        Direktor


Soglasja kandidatov posredovati na naslov:

Občina Križevci, Križevci pri Ljutomeru 11, 9242 Križevci pri Ljutomeru

najpozneje do četrtka, 24.2.2022.

Oglejte si tudi