Logo MojaObčina.si
JUTRI
15°C
1°C
SOB.
14°C
4°C
Oceni objavo

SLOVESNO PRAZNOVANJE 90-LETNICE PGD BORECI

V Borecih je bilo v soboto, 24. avgusta 2019, nadvse slavnostno, saj je potekalo osrednje praznovanje ob 90-letnici Prostovoljnega gasilskega društva Boreci. Slavnostni dogodek se je začel z gasilsko parado ter nadaljeval s slavnostno prireditvijo pri gasilskem domu.

Gasilsko društvo Boreci ima že dolgoletno in uspešno tradicijo. Prostovoljno gasilsko društvo Boreci je nedvomno zaznamovalo in soustvarjalo zgodovino kraja in širše okolice.

Ustanovni člani so daljnega leta 1929 ustanovili društvo, verjetno pa si niso mogli predstavljati, kaj vse bo naše društvo doseglo v svojem razvoju vse do današnjih dni.

Vsak začetek je težak, ampak niso klonili, zbirali so sredstva za opremo, potrebno za zaščito premoženja v naši vasi, se izobraževali na področju gasilstva, skratka postavili temelje na katerih se je sedanja generacija in generacija pred nami lahko razvila v sodobno in solidno opremljeno prostovoljno gasilsko društvo, ki praznuje 90. obletnico delovanja.

PGD  Boreci je leta 2003 z veliko odgovornostjo in zavzetostjo prevzelo naloge osrednje gasilske enote v občini Križevci.

PGD Boreci je ves čas svojega razvoja dajalo velik pomen izobraževanju in usposabljanju svojih članov in tako je tudi današnja operativna enota visoko strokovno usposobljena za izvajanje intervencij v naravi in na objektih.

Trudimo se, da pridobivamo v svoje vrste mladino, saj je baza mladih gasilcev pogoj za razvoj društva tud v prihodnje.

Negujemo odnose z našimi veterani, saj imajo veliko zaslug, da smo prevzeli društvo v dobri kondiciji.

Naše članice so nepogrešljive skoraj na vseh dogodkih, na tekmovanjih pa dosegajo odlične rezultate.

Boreški gasilci smo ponosni, da delujemo v okolju, kjer nas podpirajo krajani, občine in GZ, kar pa je za nas dodatna motivacija za izzive, ki so pred nami.

Slovesnost ob 90. letnici se je začela z gasilsko parado, nadaljevala z nagovori, kulturnim programom in  podelitvijo odlikovanj. V kulturnem programu je  sodelovala pihalna godba KUD Muzika ter  domačinka Lara, ki je na violino uvodoma zaigrala himno ter se kasneje predstavila s skladbo Cvetje v jeseni, ob Avsenikovi skladbi pa se ji je pridružila še sestra Vita. Pionirji in mladinci pa so poskrbeli za popestritev programa z zabavno točko.

Slovesnosti, ki jo je povezovala Manca Sušec so se poleg domačih gasilcev, krajanov, predstavnikov okoliških gasilskih društev, podpornikov ter ostalih obiskovalcev, udeležili tudi poveljnik Gasilske zveze Slovenije Franci Petek, podpredsednik Gasilske zveze Slovenije Milan Antolin, župan občine Križevci mag. Branko Belec, predsednik Gasilske zveze Križevci Denis Čuk, namestnik poveljnika Gasilske zveze Križevci Slavko Osterc, častni predsednik Gasilske zveze Križevci Dragotin Rakuša, častna člana Kosi Marko in Jože Kolbl, mag. Milan Lovrenčič, Silva Duh ter prijateljska društva Osek in Brezje .

Najprej je vse prisotne nagovoril predsednik PGD Boreci Branko Slavinec. Med slavnostnimi govorniki je bil v prvi vrsti bil poveljnik Gasilske zveze Slovenije Franci Petek, zbrane pa sta nagovorila še predsednik Gasilske zveze Križevci Denis Čuk in župan občine Križevci mag. Branko Belec. Nekaj misli sta strnila tudi predsednik  Zveze društev General Maister mag. Milan Lovrenčič in podpredsednica RKS ter predsednica RKS - OZ Ljutomer Silva Duh. S kroniko društva je vse prisotne seznanila Renata Slavinec Berden.


Sledila je podelitev zahvalnih listin, ki sta jih podelila predsednik PGD Boreci Branko Slavinec in poveljnik Sebastjan Antolin. Prejeli so jih predstavniki PGD Osek, PGD Brezje, občine Križevci ter Gasilske zveze Križevci.

Poveljnik Gasilske zveze Slovenije Franci je podelil priznanja in plemenice naslednjim članom PGD Boreci: ANTON KRAJNC (GASILSKO ODLIKOVANJE 2. STOPNJE) in   MARJANA HERIC (GASILSKO ODLIKOVANJE 1. STOPNJE). GASILSKO ODLIKOVANJE PLEMENICO 1. STOPNJE pa so prejeli: DAVID MERTUK, SIMON ŽITNIK, MILENA KORENJAK, BENJAMIN TOBIJAS, MITJA HORN, VLADIMIR KORENJAK, SEBASTJAN ANTOLIN in BRANKO SLAVINEC.

Po proslavi se je odvijala zabava s srečolovom.

 

Povzela: Renata Slavinec Berden

 

Oglejte si tudi