Občine: Bistrica ob Sotli, Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, Sevnica Občine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, Žetale Občine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika Občine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, Postojna Občine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Vipava Občine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, Veržej Občine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Žužemberk Občine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, Sežana Občine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi Občine: Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec Občine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, Vuzenica Občine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica Kranj
JUTRI
6°C
0°C
NED.
8°C
-2°C
Oceni objavo

Martinove jedi v kranjskih gostilnah

Martinovo je 11. novembra, zato je navada, da se ta mesec odvijajo različne, z (mladim) vinom povezane zgodbe. V kranjskih rovih se kmalu začenja Vinska pot 2025, gostilne, denimo Brioni, pr’ Matičku, Ivan in Krištof, pa že pripravljajo martinove jedilnike.

Martinovo je bilo v navdih chefu Tomažu Polencu, ki z ženo Barbaro vodi Restavracijo in kavarno Brioni (Koroška cesta 10, Kranj). V dneh okoli 11. novembra 2025 bo jedilnik na kranjskih Brionih dopolnil z elegantno zastavljenimi prazničnimi jedmi, ki jih zaznamujejo lokalne sestavine in kuharske tehnike, značilne za francosko kulinariko.

Chef Tomaž Polenec je na kranjskih Brionih pripravil razgiban martinov jedilnik. Foto: Črt Piksi

Chef Polenec se je odločil, da za začetek Martinovega jedilnika ponudi variacijo goske na solati (račji mousse, dimljena gosja prsa in aspik vina pikolit).

Martinova predjed iz kuhinje chefa Polenca – variacija goske na solati. Foto: Črt Piksi

Zatem sledijo njokci z bučo, račjim pršutom in kostanjem, medtem ko so v središču glavne jedi račja prsa v pomarančni omaki, postrežena s kremo rdečega zelja, jerebiko in gratiniranim krompirjem.

Martinova sladica pa je na Brionih je pravcati preplet jesenskih vinskih okusov, saj je tu hruška, kuhana v vinu, dopolnjena z vinskim šadojem, maskarponejevo kremo in amaretti.

Martinova sladica na Brionih. Foto: Črt Piksi

Na Brionih med naštetimi jedmi lahko izbirate tri ali štiri hode oziroma tri ali štiri kozarce vinske spremljave.

Martinov meni Pr’ Matičku

Kot vsako leto, je jedilnik z martinovimi jedmi tudi tokrat dopolnjen v Gostilni Pr’ Matičku (Jezerska cesta 41, Kranj). Chef Matjaž Erzar – Matiček bo še do sobote, 15. novembra 2025, gostom uvodoma postregel pozdrav iz kuhinje, ki bo nakazal Martinove okuse.

Potem bo čas za gamsovo zorjeno klobaso z domačo zaseko in žoltavimi trobenticami, zatem pa vas bo chef Erzar razvajal ali z bučno juho in kapucinkinimi ravioli ali pa z divjačinsko juho, dopolnjeno z domačimi rezanci in zelenjavo.

V Gostilni Pr’ Matičku bo chef Erzar vse do 15. novembra pripravljal martinove jedilnike. Foto: Nejc Vurnik / arhiv Zavoda za turizem in kulturo Kranj

Martinovo glavno jed so v Gostilni Pr’ Matičku opisali takole: confit račjega bedra, mlinci, zeleni poper, rdeče zelje z jabolkom in kumino ter krema gomoljaste zelene. Za piko na i pa bo tu še izjemna Matičkova gibanica. Gostje se lahko odločijo tudi za vinsko spremljavo, v Gostilni Pr’ Matičku pa rezervacije sprejemajo na telefon 04 234 33 60.

Martinova gostija v Gostilni Ivan

Na martinovo soboto pa je bilo že živahno v Gostilni Ivan (Prešernova ulica 16), kjer je chef Anže Skvarč pripravil pravo Martinovo gostijo. Na njej so jedi kranjskega chefa spremljala primorska vina Rojac, ki jih je na dogodku predstavil vinar Uroš Rojac, medtem ko je za skladno zvočno ozadje poskrbela mlada pevka Tjaša Toman.

Chef Anže Skvarč je v starem delu Kranja, na Prešernovi ulici 16 (nekdanja Gostilna Matjaž) pripravil pravo Martinovo gostijo. Foto: Matic Grohar / Stellar Studio

In kaj je chef Skvarč pripravil v dneh, ko se mošt spremeni v vino? Martinova gostija se je v Gostilni Ivan začela s pozdravom iz kuhinje, ki je v ospredje postavil gosjo pašteto. Nadaljevalo se je s hladno predjedjo: gosje prsi z višnjami in rdečo peso.

V Gostilni Ivan je na martinovo soboto gostoval tudi vinar Uroš Rojac, ki je pripravil skladno vinsko spremljavo za jedi iz kuhinje chefa Anžeta Skvarča. Foto: Matic Grohar / Stellar Studio

Topla predjed je zajela raviole z bučno peno, potem pa je bil čas za glavno jed – jelenov hrbet, črni česen, spenjen kozji sir, pesin pire in vinsko omako.

Na Martinovi gostiji je chef Anže Skvarč v Gostilni Ivan postregel sladico, ki je združila čokolado, fige in bučni drobljenec. Foto: Matic Grohar / Stellar Studio

Martinovo gostijo v Gostilni Ivan je zaključila sladica: čokoladna rezina s figami in bučnim drobljencem, to jed pa je v kozarcu pospremilo prav posebno vino vinarstva Rojac, imenovano aurelia, ki je elegantno zajelo note suhih fig in medu.

Martinovo tudi v Gostilni Krištof

Poleg tega te dni po jedeh, povezanih s praznikom vinogradnikov, vinarjev in kletarjev, diši tudi v Gostilni Krištof (Predoslje 22, Kranj), kjer je chef Uroš Gorjanc z ekipo pripravil privlačne krožnike, navdahnjene z znanimi okusi.

Martinove jedi v Gostilni Krištof sredi letošnjega novembra pripravljajo: Jošt Dolinar, chef Uroš Gorjanc in Žan Triler. Foto: Črt Piksi

Za uvod bodo kuharji v Krištofu sredi novembra 2025 tako pripravili tudi jedilnik, ki se začne z račjo terino in popečenim briošem, jabolki in radičem. Nato bo tu bučna juha z azijskim pridihom in rakovim štrukeljcem, sledila bo glavna jed: račja prsa s pečenim rdečim zeljem mariniranim z japonskim kisom tosazu ter ajdov krap, polnjen s kaši in skuto, kot tudi račja pomarančna omaka.

Imate tudi vi kakšno okusno in s Kranjem povezano novico? Smo v ta zapis kaj pozabili dodati? Pišite nam na kulinarika@visitkranj.si, veseli bomo vaših namigov.

Razgibani jedilnik bo pri Krištofu zaključila skladna sladica, ki bo prava poslastica za ljubitelje jesenskih okusov, saj bo tu Martinova tortica iz kostanja, grozdja jurke in belega čokoladnega kremuja z rumovim sladoledom.

Naslovna fotografija: pogrnjena miza in jedi, ki jih je za martinovo 2025 v Restavraciji in kavarni Brioni (Koroška cesta 10, Kranj) pripravil chef Tomaž Polenec. Foto: Črt Piksi

Oglejte si tudi