Martinovo je 11. novembra, zato je navada, da se ta mesec odvijajo različne, z (mladim) vinom povezane zgodbe. V kranjskih rovih se kmalu začenja Vinska pot 2025, gostilne, denimo Brioni, pr’ Matičku, Ivan in Krištof, pa že pripravljajo martinove jedilnike.
Martinovo je bilo v navdih chefu Tomažu Polencu, ki z ženo Barbaro vodi Restavracijo in kavarno Brioni (Koroška cesta 10, Kranj). V dneh okoli 11. novembra 2025 bo jedilnik na kranjskih Brionih dopolnil z elegantno zastavljenimi prazničnimi jedmi, ki jih zaznamujejo lokalne sestavine in kuharske tehnike, značilne za francosko kulinariko.


Chef Polenec se je odločil, da za začetek Martinovega jedilnika ponudi variacijo goske na solati (račji mousse, dimljena gosja prsa in aspik vina pikolit).


Zatem sledijo njokci z bučo, račjim pršutom in kostanjem, medtem ko so v središču glavne jedi račja prsa v pomarančni omaki, postrežena s kremo rdečega zelja, jerebiko in gratiniranim krompirjem.
Martinova sladica pa je na Brionih je pravcati preplet jesenskih vinskih okusov, saj je tu hruška, kuhana v vinu, dopolnjena z vinskim šadojem, maskarponejevo kremo in amaretti.


Na Brionih med naštetimi jedmi lahko izbirate tri ali štiri hode oziroma tri ali štiri kozarce vinske spremljave.
Martinov meni Pr’ Matičku
Kot vsako leto, je jedilnik z martinovimi jedmi tudi tokrat dopolnjen v Gostilni Pr’ Matičku (Jezerska cesta 41, Kranj). Chef Matjaž Erzar – Matiček bo še do sobote, 15. novembra 2025, gostom uvodoma postregel pozdrav iz kuhinje, ki bo nakazal Martinove okuse.
Potem bo čas za gamsovo zorjeno klobaso z domačo zaseko in žoltavimi trobenticami, zatem pa vas bo chef Erzar razvajal ali z bučno juho in kapucinkinimi ravioli ali pa z divjačinsko juho, dopolnjeno z domačimi rezanci in zelenjavo.


Martinovo glavno jed so v Gostilni Pr’ Matičku opisali takole: confit račjega bedra, mlinci, zeleni poper, rdeče zelje z jabolkom in kumino ter krema gomoljaste zelene. Za piko na i pa bo tu še izjemna Matičkova gibanica. Gostje se lahko odločijo tudi za vinsko spremljavo, v Gostilni Pr’ Matičku pa rezervacije sprejemajo na telefon 04 234 33 60.
Martinova gostija v Gostilni Ivan
Na martinovo soboto pa je bilo že živahno v Gostilni Ivan (Prešernova ulica 16), kjer je chef Anže Skvarč pripravil pravo Martinovo gostijo. Na njej so jedi kranjskega chefa spremljala primorska vina Rojac, ki jih je na dogodku predstavil vinar Uroš Rojac, medtem ko je za skladno zvočno ozadje poskrbela mlada pevka Tjaša Toman.


In kaj je chef Skvarč pripravil v dneh, ko se mošt spremeni v vino? Martinova gostija se je v Gostilni Ivan začela s pozdravom iz kuhinje, ki je v ospredje postavil gosjo pašteto. Nadaljevalo se je s hladno predjedjo: gosje prsi z višnjami in rdečo peso.


Topla predjed je zajela raviole z bučno peno, potem pa je bil čas za glavno jed – jelenov hrbet, črni česen, spenjen kozji sir, pesin pire in vinsko omako.


Martinovo gostijo v Gostilni Ivan je zaključila sladica: čokoladna rezina s figami in bučnim drobljencem, to jed pa je v kozarcu pospremilo prav posebno vino vinarstva Rojac, imenovano aurelia, ki je elegantno zajelo note suhih fig in medu.
Martinovo tudi v Gostilni Krištof
Poleg tega te dni po jedeh, povezanih s praznikom vinogradnikov, vinarjev in kletarjev, diši tudi v Gostilni Krištof (Predoslje 22, Kranj), kjer je chef Uroš Gorjanc z ekipo pripravil privlačne krožnike, navdahnjene z znanimi okusi.


Za uvod bodo kuharji v Krištofu sredi novembra 2025 tako pripravili tudi jedilnik, ki se začne z račjo terino in popečenim briošem, jabolki in radičem. Nato bo tu bučna juha z azijskim pridihom in rakovim štrukeljcem, sledila bo glavna jed: račja prsa s pečenim rdečim zeljem mariniranim z japonskim kisom tosazu ter ajdov krap, polnjen s kaši in skuto, kot tudi račja pomarančna omaka.
Imate tudi vi kakšno okusno in s Kranjem povezano novico? Smo v ta zapis kaj pozabili dodati? Pišite nam na kulinarika@visitkranj.si, veseli bomo vaših namigov.
Razgibani jedilnik bo pri Krištofu zaključila skladna sladica, ki bo prava poslastica za ljubitelje jesenskih okusov, saj bo tu Martinova tortica iz kostanja, grozdja jurke in belega čokoladnega kremuja z rumovim sladoledom.
Naslovna fotografija: pogrnjena miza in jedi, ki jih je za martinovo 2025 v Restavraciji in kavarni Brioni (Koroška cesta 10, Kranj) pripravil chef Tomaž Polenec. Foto: Črt Piksi





