Logo MojaObčina.si
JUTRI
25°C
11°C
SRE.
22°C
10°C
Oceni objavo

Svetovni klekljarski kongres OIDFA 2023

MEDNARODNA IZKUŠNJA KLEKLJARIC DRUŠTVA ČEBELICA

 

Med 4. in 6. avgustom 2023 se je v Novi Gorici odvijal 20. svetovni čipkarski kongres OIDFA (Mednarodna organizacija za klekljano in šivano čipko), na katerem se je s svojo stojnico predstavilo tudi naše društvo, Klekljarsko društvo Čebelica Moste pri Komendi.

Razstavili smo predvsem izdelke, s katerimi smo poudarili našo povezavo s čebelami in čebelarstvom. Predstavili smo panjske končnice, okrašene s klekljano čipko in glinaste satnice, okrašeni z motivi, značilnimi za občino Komenda.

Domačim in tujim obiskovalcem smo razdelili nekaj kopij vzorca za čebelico, ki ga je izrisala naša častna članica, ga. Stana Pibernik, navdušeni pa so bili tudi nad vzorci, ki jih riše naš edini moški član, Miran Bizjak.

Poleg 131 registriranih udeleženk kongresa smo v treh dneh našteli tudi okoli šeststo obiskovalcev. Posebna zahvala gre Bernardi Hozjan in Tatjani Lužar, ki sta vse tri dneve predstavljali naše društvo na stojnici na kongresnem prizorišču. Hvala tudi naši članici Mariji Rupert, ki je prva predlagala, naj se Čebelice udeležimo kongresa in sodelovala pri pripravi predstavitve. Naše barve pa je v vrstah organizatork kongresa branila tudi Tina Petek Steinbücher.

Obiskovalci so si poleg naše stojnice in stojnic drugih klekljarskih društev z vseh koncev Slovenije lahko ogledali tudi predstavitvene stojnice držav članic organizacije OIDFA in tekmovalna dela, ki so prispela na mednarodni natečaj Rdeča nit, dobršen del kongresnega prizorišča pa so zasedle prodajne stojnice, na katerih je bilo mogoče kupiti vse vrste materiala za izdelavo čipk.

Polni pozitivnih vtisov z mednarodnega dogodka člani društva že načrtujemo naše nadaljnje delovanje. Če bi se nam radi pridružili in se v klekljanju preizkusili tudi sami, nas obiščite v septembru, ko se bodo spet začela naša redna tedenska srečanja. Interesenti se prosim oglasite po elektronski pošti na naslov kdcebelica@gmail.com, preko katerega vam bomo lahko posredovali več informacij.

Že zdaj pa vsi lepo vabljeni na našo letno društveno razstavo, ki jo v novembru načrtujemo v Lončarjevem muzeju v Podborštu pri Komendi. Točnejše podatke bomo pravočasno objavili v lokalnih medijih.

 

za Klekljarsko društvo Čebelica

Tina Petek Steinbücher

Oglejte si tudi