Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
12°C
JUTRI
14°C
4°C
Oceni objavo

Župani podpisali tudi zaveze

Kandidati za župane osrednjeslovenske regije, med katerimi so tudi nekateri aktualni župani, so podpisali zaveze, s katerimi bolj na široko odpirajo vrata za sodelovanje s civilno družbenimi organizacijami v njihovi občini. Na dogodku v sklopu Šole za župane, ki jo po vsej Sloveniji izvaja 12 regijskih stičišč, v osrednjeslovenski pa ga je organiziralo Stičišče Središče, so kandidati povedali, kako po njihovem izgleda občanom prijazna občina.

Občanom prijazna občina je po mnenju udeleženih občina, kjer ljudje aktivno ustvarjajo, opravljajo delovna mesta in kraj, kjer bivajo – zanje le ta ne pomeni zgolj spalnega naselja. Lokalne skupnosti morajo po njihovem mnenju znova postati skupnosti, kjer se ljudje poznajo in sodelujejo, kar se žal prevečkrat izgublja. Opozorili so na dejstvo, da zakonodaja pogosto ne dohaja realnega življenja, zato si bodo prizadevali državo opozarjati tudi na tovrstne nedoslednosti. V svojih občinah si želijo participacije občanov, ti pa možnosti, da predloge za višanje kvalitete življenja izrazijo skozi mehanizem participativnega proračuna. Kandidati vabijo občane k spremljanju njihovega dela tudi na način, da se udeležujejo sej občinskega sveta, ki morajo biti javne. Prav tako si udeleženi želijo medobčinskega povezovanja zlasti na skupnih področjih, ki se tičejo širšega območja. Poudarili so tudi, da je kultura izjemnega pomena, a ob enem tudi velik strošek, katerega breme bi si morali bolj deliti z državo. Primanjkuje pa tudi prostorov za mlade in za druge nevladne organizacije. Društva in podobne organizacije pa so prepoznali kot tiste, ki takoj in neposredno rešujejo ključne probleme ljudi, zato jih je potrebno podpirati.

Med 18 udeleženimi kandidati za župane so nekateri že podpisali tudi zaveze, s katerimi še bolj na široko odpirajo vrata za sodelovanje s civilno družbo. Zaveze so dostopne na spletni strani Stičišča Središče - Zaveze za župane 2022.

Zavezujejo se k aktivnostim, ki izboljšujejo položaj društev in drugih organizacij, s tem, da so razpisi objavljeni pravočasno, da so omogočena predplačila in pavšali, da NVO postajajo relevantni partnerji tudi pri pomembnih odločitvah in da v svoje občine uvedejo mehanizem participativnega proračuna.

Predstavniki sodelujočih društev in podobnih organizacij so bili veseli priložnosti za konstruktivno izmenjavo mnenj, močno pa je odmeval tudi apel predstavnice društva upokojencev: »Predvsem si želimo dejanja, ne zgolj lepih besed«.

Oglejte si tudi