Logo MojaObčina.si

Komenda

DANES
34°C
18°C
JUTRI
35°C
20°C
3389

DRUŽINA SVETEL IN VESEL DOM - usklajevanje družinskega življenja s kariero


Nuria Chinchilla
je govorila o gospodarjih naše prihodnosti – o tem, kako je mogoče usklajevati zakon, družino, službo, družbo. Razumeti je treba, da družina in delo nista sovražnika, temveč zaveznika. Treba se je naučiti postavljati si meje glede obremenitev, da delo opravimo v času, ki nam je na razpolago, vsak mora sam poskrbeti za svojo integriteto, saj bo le tako lahko najbolj koristen za druge. Pomembno je prekiniti misli, zapreti za seboj, ko odhajamo iz ene v drugo dejavnost, sicer ne moremo biti učinkoviti nikjer, če smo raztreseni. Študije so pokazale, da je transcendentno delovanje delodajalcev, ki pomeni upoštevanje človeka in njegovih potreb, humani način ravnanja z zaposlenimi, tudi ekonomsko najbolj učinkovito. Potrebna je fleksibilnost, prilagajanje delovnega časa, možnosti delovanja tudi na domu, če je to potrebno, saj se izkaže veliko bolj produktivno. Najbogatejši svetovni giganti, kot je google in še nekateri drugi, slovijo po fleksibilnosti, to jim prinaša največ uspeha. Odnosi med ljudmi so izjemnega pomena.

Ljudi ne smemo gledati skozi umazana očala! V človeku iščimo najprej dobro. Pomembno je vedeti še to, da za tisto, kar radi delamo, vedno najdemo čas. Treba je stremeti k temu, da radi delamo, potem nam tudi delo bistveno bolj teče.

Odnosi v družini temeljijo na odnosu med očetom in materjo. Kolikor ljubezni premoreta in kakršen odnos gradita onadva, tak je odnos do otrok in otrok med seboj. Tako ljubezen bodo prenašali tudi otroci v življenje. Vemo, da je veliko družin ranjenih. Ne le od danes, že iz generacij pred nami. Zaposleni starši morajo otrokom povedati, da delajo nekaj dobrega za druge. Čeprav delajo za preživetje, da zaslužijo, je potrebno v prvi vrsti delo gledati kot sredstvo, s katerim opravljamo svoje poslanstvo za nekaj dobrega za ljudi. V odnose na delovnem mestu in v družini je treba vnesti več ženske energije. V preteklosti smo se ženske od moških učile tudi same ravnati na moški način. Potrebno je vnesti več ženstvenosti, kar bo pomenilo - več smisla za družino, več sočutja, več ljubezni, večjo fleksibilnost. 

dr. Marta Ciraj

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 1

Oglejte si tudi