Logo MojaObčina.si

Komenda

DANES
16°C
-2°C
JUTRI
14°C
-1°C
3365

DRUŽINA SVETEL IN VESEL DOM - usklajevanje družinskega življenja s kariero


Nuria Chinchilla
je govorila o gospodarjih naše prihodnosti – o tem, kako je mogoče usklajevati zakon, družino, službo, družbo. Razumeti je treba, da družina in delo nista sovražnika, temveč zaveznika. Treba se je naučiti postavljati si meje glede obremenitev, da delo opravimo v času, ki nam je na razpolago, vsak mora sam poskrbeti za svojo integriteto, saj bo le tako lahko najbolj koristen za druge. Pomembno je prekiniti misli, zapreti za seboj, ko odhajamo iz ene v drugo dejavnost, sicer ne moremo biti učinkoviti nikjer, če smo raztreseni. Študije so pokazale, da je transcendentno delovanje delodajalcev, ki pomeni upoštevanje človeka in njegovih potreb, humani način ravnanja z zaposlenimi, tudi ekonomsko najbolj učinkovito. Potrebna je fleksibilnost, prilagajanje delovnega časa, možnosti delovanja tudi na domu, če je to potrebno, saj se izkaže veliko bolj produktivno. Najbogatejši svetovni giganti, kot je google in še nekateri drugi, slovijo po fleksibilnosti, to jim prinaša največ uspeha. Odnosi med ljudmi so izjemnega pomena.

Ljudi ne smemo gledati skozi umazana očala! V človeku iščimo najprej dobro. Pomembno je vedeti še to, da za tisto, kar radi delamo, vedno najdemo čas. Treba je stremeti k temu, da radi delamo, potem nam tudi delo bistveno bolj teče.

Odnosi v družini temeljijo na odnosu med očetom in materjo. Kolikor ljubezni premoreta in kakršen odnos gradita onadva, tak je odnos do otrok in otrok med seboj. Tako ljubezen bodo prenašali tudi otroci v življenje. Vemo, da je veliko družin ranjenih. Ne le od danes, že iz generacij pred nami. Zaposleni starši morajo otrokom povedati, da delajo nekaj dobrega za druge. Čeprav delajo za preživetje, da zaslužijo, je potrebno v prvi vrsti delo gledati kot sredstvo, s katerim opravljamo svoje poslanstvo za nekaj dobrega za ljudi. V odnose na delovnem mestu in v družini je treba vnesti več ženske energije. V preteklosti smo se ženske od moških učile tudi same ravnati na moški način. Potrebno je vnesti več ženstvenosti, kar bo pomenilo - več smisla za družino, več sočutja, več ljubezni, večjo fleksibilnost. 

dr. Marta Ciraj

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 1

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.

Jožef Pavlič 29. 10. 2018

Pozdravljam vrsto prispevkov, ki jih je namenila napisati dr. Marta Ciraj o duhovnem gibanju Opus Dei (Božje delo). V Družini sem sam precej pisal o tem gibanju, njegovih najpomembnejših ljudeh in članih. V Sloveniji se dobro razvija, bi se pa še bolje, če bi imelo še več članov. To pa ni lahko, kajti gre za "zahtevno" članstvo, v gibanju je res treba delati, se tudi žrtvovati, vse zastonj. To vem, ker je bila tudi ena od mojih hčera kot dekle njegova članica. Če tako delaš, potem tudi veliko dosežeš. Gibanje te pri tem podpira. Res je mogoče tudi delo posvečevati, če delaš s pravim namenom, daruješ sebe in svoje sposobnosti Bogu in ljudem. Marta tokrat piše o odnosih v družini. Res se tam vse začne, dostikrat pa, žal, tudi lahko konča, če ti odnosi ne temeljijo na pravih postavkah. Smo samo ljudje in brez Božje pomoči ne gre. Ko zaškriplje, vsakdo išče pomoč, si jo želi, a te velikokrat ni. Vsaj prave ne. Opus Dei nam kaže pot, kako graditi odnose med ljudmi, najprej pa v družini. Potem je naš dom resnično "svetel in vesel". Za to pa mora vsakdo prispevati svoj del. Jožef Pavlič