Je nadgradnja pretekle Štrukljade, ki je potekala na kobariškem trgu pretekla tri leta in kjer so se ponujali samo Kobariški štruklji. Ker smo želeli, da dogodek predstavlja poklon tradiciji izdelovanja slovenskih štrukljev in ker se je ob tem odprla tudi tematika, da Kobariški štruklji po svoji formi bolj predstavljajo krapec, kot tradicionalni slovenski štrukelj (zaradi dolgoletne uporabe terminologije štrukelj je seveda danes štrukelj) in ker smo želeli poleg sladkih ponuditi tudi slane in poleg kuhanih tudi cvrte, smo se odločili, da bo to kar JESTIVAL obeh – štrukljev in krapcev.
Skozi pokušine, demonstracije in predavanja smo vsi tudi kaj več izvedeli kaj so slovenski štruklji in krapci, koliko vrst jih obstaja, kako se pripravijo (razdelilo se je preko 200 receptov za pripravo Kobariških štrukljev).
Na prvem Jestival štrukljev in krapcev se je prodalo več kot 2 000 degustacijskih kuponov. Obiskovalci so lahko kupili tudi štruklje v večjih količinah in tako so poleg degustacij “pospravili” še dodatnih 1 000 štrukljev in krapcev. Največ se je ponujalo in prodalo Kobariške štruklje – poleg klasične sestavine (bela moka) so bili postreženi tudi z ajdovo in koruzno moko, poleg klasičnega nadeva (orehi, rozine, cimet,..) so se ponujali tudi zeliščni in skutni, pa tudi Bovški krafi in Zagorski štruklji. V prihodnjih letih bo seveda pestra izbira le-teh še bolj bogata.
Izredno zanimivo predavanje z naslovom “Slovenija – dežela štrukljev in krapcev! Do kdaj še?” pa so nam pripravili prof. dr. Janez Bogataj, Ana Roš– Hiša Franko in Joško Sirk – La Subida.




