Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
13°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

Festival pohodništva v dolini Soče v znamenju rekordov

V nedeljo, 2. oktobra 2016, se je zaključil 17-dnevni Festival pohodništva v dolini Soče, ki je največji slovenski festival te vrste. Dogodek, ki je del pobude Slovenija hodi, soorganizirata lokalni turistični organizaciji Sotočje (Kobarid-Tolmin) in Bovec v sodelovanju s Triglavskim narodnim parkom. Pohodi v dolini ene najlepših alpskih rek sveta vsako leto privabijo vse več domačih in tujih ljubiteljev gora. Letošnji bogat program je poskrbel za rekordno število pohodov, predavanj in tudi obiskovalcev. Zvrstilo se je kar 28 organiziranih pohodov z izkušenimi vodniki in 12 pohodniških vikend programov. Tekom festivala je potekala tudi promocija varne hoje v hribe v sodelovanju s partnerjema Alpino in zdravstveno zavarovalnico Vzajemno. Letos se je glavnim organizatorjem prvič pridružili tudi organizatorji pohodov iz Kanala, v naslednjih letih pa se bo festival povezal tudi z Brdi.
Uradno otvoritev Festivala pohodništva sta 16. septembra oznanila film in predavanje »Po Rdeči poti - Via Alpini od Monte Carla« Igorja Gruberja in napovedala pestro dogajanje v dolini Soče za naslednjih 17 dni. Program je v dobrih dveh tednih poskrbel za rekordno število organiziranih pohodov in predavanj, kar je v dolino Soče pripeljalo preko 1500 ljubiteljev pohodništva iz Slovenije in tujine, med njimi tudi 300 otrok iz okoliških osnovnih šol. Obiskovalci so skupaj z domačini in izkušenimi vodniki odkrivali lepote narave in spomenike preteklosti. Veliko navdušenja je bilo nad pohodniškimi vikend programi, ki so imeli športni, zgodovinski ali kulinarični naboj.

Udeleženci so lahko že drugi dan festivala uživali v pohodu po Bevkovi poti. V naslednjih dneh so sledili pohodi po najlepših poteh ob Soči – na sporedu so bili Alpe Adria Trail, Tolminska korita in najvišji vrhovi doline Soče. Med vrhunci festivala sta bila vrnitev Maratona Bovec, ki ima gotovo najspektakularnejšo traso v Sloveniji, in največji kulinarični dogodek v dolini, JESTIVAL okusov in umetnosti. Festival pohodništva sta zaključila Pohod po poti miru ter Pohod po poti spominov, legend in pričevanj, ki sta potekala med ostalinami 1. svetovne vojne in soške fronte. Tempo korakov je v plesni ritem prešel na praznovanju 25. letnice kampa Koren, ki je tudi edini kamp v Sloveniji z mednarodnima zelenima certifikatoma EcoCamping in Eko Marjetica.

V času festivala so se v dolini Soče zvrstili tudi številne razstave, predavanja in filmi, nagrajeni na preteklih festivalih gorniškega filma. Med najbolj obiskanimi so bila predavanje Mistična Patagonija Boštjana Mikuža ter predavanje svetovno znanega alpinističnega para Romana Beneta in Nives Meroi. Prav tako je obiskovalce navdušil večer gorniškega filma v Kinogledališču Tolmin.

Organizatorji Festivala pohodništva v dolini Soče so dali velik poudarek promociji varne hoje v hribe in gore. V spremljevalnem programu so tako ponudili vrsto predavanj in strokovnih srečanj na to temo ter naleteli na odličen odziv. Dobri in udobni pohodni čevlji so v gorah in med pohodni obvezen del opreme. Na letošnjem festivalu so za to poskrbeli v podjetju Alpina. Poleg varnosti si v prihodnje želijo, da bi podjetja vključila Festival pohodništva v program Zdravje na delovnem mestu in tako še dodatno spodbudila aktivno preživljanje časa med zaposlenimi. Organizatorji Festivala pohodništva v dolini Soče se veselijo prihodnosti, saj prinaša še tesnejša partnerstva, geografsko razširitev in programsko krepitev. Naslednji festival bo tako še bolj prilagojen ključnim ciljnim skupinam na tujih trgih, hkrati pa bo še bližje ljubiteljem pohodništva v Sloveniji.

 
Tatjana Humar, koordinator Festivala pohodništva dolina Soče
LTO Sotočje – TIC Kobarid

Avtorji slik: Alenka Zgaga, Vesna Velišček, Igor Baloh Panin, Joško Dakskobler

Oglejte si tudi