Kobarid

JUTRI
21°C
15°C
ČET.
22°C
11°C
Oceni objavo

Festival soške postrvi

V petek, 5. septembra, je v  Kobaridu potekal 4. festival soške postrvi, katerega namen je ljudi spodbuditi k spoštovanju narave, reke Soče in vladarice njenih tolmunov – soške postrvi. 

 

Dopoldanski del festivala je bil namenjen osnovnošolcem OŠ Simona Gregorčiča Kobarid, ki so se skozi t.i. projekt Riverwalk, ob spremstvu vodiča RD Tolmin in predstavnice WWF Alpine Programme, sprehodili ob reki Soči od Kobarida do Kamna in spoznavali reko, njen pomen ter življenje ob in v njej.

 

Popoldanski del pa se je na kobariškem trgu pričel s programom za najmlajše, gledališko eko predstavo Smetiščni škrat v izvedbi gledališča KU KUC. Ob smehu in glasbi so igralci skupaj z najmlajšimi obiskovalci malega živalskega vrta rešili »največjo ekološko zagato na svetu« in z njo vso naravo pred onesnaženjem.

 

V Zeleni hiši je svoja vrata odprla fotografska razstava Smaragdna kraljica Alp, ki so jo  pripravili naravovarstvena organizacija »WorldWide Fund for Nature« (WWF) in »Ohranimo Sočo – zavezništvo za živo reko« v sodelovanju z Ribiško družino Tolmin. Zavezništvo »Ohranimo Sočo« je nastalo pod okriljem WWF in združuje različne organizacije, ki se med drugim skupaj zavzemajo za zaščito Soče in njenih pritokov pred nadaljnjo hidroenergetsko izrabo. 

 

Razstava prikazuje edinstveno lepoto reke Soče, hkrati pa obiskovalca opozori na krhkost rečnega sistema in številne prednosti, ki jih zdrava reka nudi človeku.

"V Alpah je ostalo le še 10 % neokrnjenih rek, ostale so že zajezene, regulirane in stisnjene v betonske kanale.  Reka Soča s pritoki je tako ena zadnjih nedotaknjenih rek, zato je pomembna za celoten alpski prostor" je povedala predstavnica WWF Alpine Programme Irena Kavčič.

 

Razstavne fotografije so delo fotografinje Melite Bubek, ki je s podvodno fotografijo uspela preplesti svet nad in pod rečno gladino in tako poudariti mnogoplastni pomen smaragdne lepotice. Razstava je na ogled v Zeleni hiši do 17. septembra 2014.

 

V sklopu letošnjega festivala je Zavod Lutra Občini Kobarid podaril skulpturo »Soška Faronika«, ki je sestavljena iz odvrženih kovinskih predmetov, ki so jih potapljači potegnili iz voda; nastala je v Avtonomnem kulturnem centru Metelkova v Ljubljani, pod prsti kiparja Roka Moharja. "Naša skupna želja je, da bo kot straža ob Soči opozarjala ljudi, naj vendar spoštujejo reke in jim prizanašajo z odpadki človeške civilizacije. Kajti veliko bolj, kot se zavedamo, smo odvisni od voda. Bajeslovna riba faronika, na kateri sloni naš planet, pri nas živa samo še v ljudskem izročilu na Primorskem, grozi: če bo zamahnila z repom, bo svet potopljen; če se bo zvrnila na hrbet, bo svet pogubljen. Iz teh starodavnih izročil razberemo svarilo, naj spoštujemo vode, naj jih varujemo in ohranjamo nedotaknjene – potem bo tudi riba faronika mirovala, ne bo potresov in ne poplav…" je zaključila Marjana Hönigsfeld Adamič, koordinatorka projekta LIFE AQUAVIVA.

1/9

Najmlajši so si ogledali eko predstavo Smetiščni škrat. Foto: Nataša Hvala Ivančič

Obiskovalce razstave sta pozdravila tudi organizatorja festivala, županja Občine Kobarid in predsednik Ribiške družine Tolmin. Foto: Nataša Hvala Ivančič

Obiskovalce razstave sta pozdravila tudi organizatorja festivala, županja Občine Kobarid in predsednik Ribiške družine Tolmin. Foto: Nataša Hvala Ivančič

Razstava Smaragdna kraljica Alp bo v Zeleni hiši do 17. septembra 2014. Foto: Nataša Hvala Ivančič

Skulptura Soška Faronika. Foto: Nataša Hvala Ivančič

Kobariški gastronomski krog, RD Tolmin in društvo Samooskrba Kobarid so pripravili degustacijo jedi iz postrvi. Foto: Nataša Hvala Ivančič

Kobariški gastronomski krog, RD Tolmin in društvo Samooskrba Kobarid so pripravili degustacijo jedi iz postrvi. Foto: Nataša Hvala Ivančič

V sklopu letošnjega festivala soške postrvi je potekal tudi Sejem starin in domače obrti, ki ga je organizirala TZGP. Foto: Nataša Hvala Ivančič

Letošnji festival se je zaključil z nastopom ansambla Navihanke. Foto: Nataša Hvala Ivančič

 

Skulptura »Soška Faronika« je del projekta LIFE AQUAVIVA, ki ga sofinancira Evropska komisija. Svoj dom je našla v Kobaridu, kjer opozarja obiskovalce na pomen in spoštovanje reke in življenja v njej. 

 

Kobariški gastronomski krog, Ribiška družina Tolmin in društvo Samooskrba Kobarid so pripravili degustacijo jedi iz postrvi, tokrat tudi prave soške postrvi, briški vinarji pa degustacijo vin Kleti Brda.

 

V času festivala je bila obiskovalcem na voljo bogata ponudba starin in domače obrti, petkov program  festivala se je zaključil z nastopom ansambla Navihanke, ki so na kobariški trg privabile številne ljubitelje plesa in zabave. V soboto se je festival nadaljeval na reki Soči, kjer so se v muharjenju pomerili mladinci in člani Ribiške družine Tolmin.

 

 

 

 

Oglejte si tudi