Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
1°C
JUTRI
17°C
5°C
Oceni objavo

Srečanje ravnateljev severnoprimorskih šol in vrtcev

V četrtek, 24. novembra 2022 je v Kobaridu potekalo letno srečanje ravnateljev severnoprimorskih osnovnih, srednjih šol in vrtcev, direktorjev javnih zavodov s področja izobraževanja, kulture, športa in mladine ter županov Občin Bovec, Kobarid, Tolmin in Kanal ob Soči.

Kot je uvodoma povedal koordinator srečanja, ravnatelj OŠ Dušana Muniha Mosta na Soči Ciril Makovec, je namen srečanja povezovanje vseh deležnikov in odgovornih s področja delovanja šolstva in predšolske vzgoje občin Tolmin, Kobarid, Bovec in Kanal ob Soči in skupno iskanje rešitev za izzive s katerimi se srečujejo vsi deležniki. »Skupno delo in povezovanje pripelje do bolj strokovnih, racionalnejših in boljših rešitev« je prepričan Makovec, ki je vodil strokovni del srečanja.

V prvem delu srečanja so zbrani obravnavali aktualne teme s področja delovanja šol in vrtcev. Povzetek srečanja ravnateljev osnovnega in glasbenega šolstva je bil usmerjen predvsem v novosti, ki se pripravljajo na zakonodajnem in strokovnem področju. Sledila je razprava o kadrovski problematiki s katero se vsi srečujejo, saj je v zadnjih letih tudi v šolstvu in vrtcu, začelo primanjkovati določenih profilov kadrov. Glede na višanje stroškov s katerimi se srečujejo tudi v šolah in vrtcih ter zaradi občutnega povišanja cen energentov, surovin (za pripravo hrane) in storitev, ki so potrebne za svoje delovanje so se zbrani dotaknili tudi iskanja možnosti dodatnega financiranja. Zbrani so razpravljali tudi o dolgoletni ideji, da javna naročila za javne zavode prenesejo na občine.

V drugem delu srečanja so se ravnateljem in strokovnim službam občin pridružili župani in direktorji javnih zavodov. Uvodoma je zbrane pozdravil in nagovoril gostujoči župan Marko Matajurc. Zbrani so prisluhnili ravnatelju OŠ Dušana Muniha Most na Soči Cirilu Makovcu, ki je predstavil šolsko delo severnoprimorskih šol in načrte za prihodnje ter vizijo za ustvarjanje dodane vrednosti le teh.

Srečanje se je zaključilo z izmenjavo trenutno najvidnejših dosežkov severnoprimorskih šol in vrtcev v zadnjih dveh mesecih in izmenjavo izkušenj s področja mednarodnega delovanja naših posoških šol in izkušenj, ki jih imajo šole v okviru Erazmus+.

Dogovorili so se, da se na delovnem srečanju meseca decembra sestane ožja delovna skupina ravnateljev, svetovalcev in županov z namenom še večjega sodelovanja in skupnega dela za dobro otrok in mladine v dolini reke Soče, Idrijce in Bače. 


(vir: kobarid.si)

Oglejte si tudi