Logo MojaObčina.si

Kobarid

DANES
7°C
-0°C
JUTRI
9°C
-5°C
4172

Uporaba mobilnega telefona med vožnjo

Javna agencija RS za varnost prometa bo koordinirala nacionalno preventivno akcijo o uporabi mobilnih telefonov med vožnjo, s katero bomo osveščali voznike in voznice o nevarnosti uporabe mobilnih telefonov med vožnjo. Preventivna akcija bo potekala v obdobju od 8. do 24. januarja 2016. Za ta namen je bil posnet preventivni film, ki je objavljen na naši Facebook strani (v skrajšani verziji 18s) in Youtube kanalu (v daljši verziji 45s).

http://www.avp-rs.si/ne-uporabljajte-telefona-med-voznjo-vozimo-pametno/

Uporaba mobilnega telefona med vožnjo postaja v zadnjih letih razširjena. Ključno sporočilo v nacionalni akciji, ki ga želimo posredovati voznikom in voznicam je, naj med vožnjo ne uporabljajo mobilnega telefona, ampak naj se  varno ustavijo na primernem mestu in opravijo telefonski klic ali pošljejo SMS sporočilo.

Če voznik telefonira med vožnjo, je to tako, kot bi imel v krvi 0,8 promila alkohola.
Med pisanjem SMS sporočila, voznik 4x več časa ne gleda na vozišče, kot pri normalni vožnji.

Uporaba mobilnih telefonov med vožnjo pa vpliva tudi na:
– slabši reakcijski čas voznika (50 % slabši kot vožnja v normalnih pogojih),
– počasnejše zaznavanje prometne signalizacije in reagiranje nanjo,
– daljši zavorni čas,
– zmanjšano zaznavanje okolice in prometa,
– večje tveganje pri odločitvah, kot je npr. zmanjšana varnostna razdalja, manjše prilagoditve razmeram na      cesti in drugo.

Javna agencija RS za varnost prometa in Svet za preventivo in vzgojo Občine Kobarid opozarjata: ne uporabljajte telefona med vožnjo. Vozimo pametno.

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi