DANES
24°C
10°C
JUTRI
24°C
12°C
Oceni objavo

Preprečevanje in obravnava škod po divjadi

Zavedati se moramo, da so škode, ki jih povzročajo prosto živeče živali neizogibne in so posledica dejstva, da so te živali sestavni del naravnega okolja.

 

Stalež divjadi, zlasti jelenjadi in divjega prašiča v lovišču, ki ga upravlja LD Kobarid, narašča. Ob opuščanju obdelovanja kmetijskih zemljišč je toliko več škod na površinah, ki so obdelane. LD za preprečevanje škod izvaja več aktivnosti. Poleg stalnega nadzora nad loviščem in ugotavljanju pogostosti pojava škod, tudi dosledno izvršuje načrte odstrela. LD je, kot upravljavec lovišča, zavezana k spoštovanju lovsko gospodarskih načrtov, ki jih določa država preko svojih institucij. Plane odstrela iz teh načrtov že leta dosegamo. Pri divjadi, ki povzroča največ škod, pa jih presegamo v višini, kot jo dopuščajo prej omenjeni načrti.

 

Po veljavni zakonodaji je praviloma za škodo, ki jo povzroči divjad (to so tiste prosto živeče živali, ki jih je dovoljeno loviti), odgovorna LD kot upravljavec lovišča.

 

Isti predpis pa nalaga obveznosti za preprečevanje škode tudi lastniku, oziroma drugemu uporabniku premoženja, saj  določa, da »mora oseba, ki ji divjad lahko povzroči škodo, na primeren način kot dober gospodar narediti vse potrebno, da obvaruje svoje premoženje pred nastankom škode«.

 

Predlagamo nekaj ukrepov:

 

  • učinkovit nadzor nad premoženjem in takojšnje obveščanje LD ob pojavu škode,
  • puščanje neobdelanega pasu, širine najmanj 5 m med obdelanimi površinami ali gozdom,
  • ograjevanje zemljišč z ograjami, ki preprečujejo prehod parkljaste divjadi (srna, jelen, divji  prašič) in zajca,
  • uporaba odvračal, kot so različne elektronske in pirotehnične naprave, silhuete plenilcev, kemična odvračala, itd,
  • kombinacija več prej navedenih ukrepov.

 

Ob tem opozarjamo, da morajo biti ograje in druge naprave postavljene pravilno, da lahko učinkovito opravijo svojo funkcijo, saj sicer LD škode ni dolžna izplačati. Ravno tako je ni dolžna izplačati, če oškodovanec ne uporabi preventivnih sredstev, ki mu jih je dala LD.

 

Če kljub temu divjad povzroči škodo, jo lahko upravičenec (lastnik, najemnik, zakupnik…) prijavi LD Kobarid. Škodo je potrebno prijaviti takoj, najpozneje v treh dneh po ugotovitvi. Prijava mora biti pisna. Predlagamo, da uporabite obrazec, ki sta ga objavila Kmetijsko gozdarska zbornica in Lovska zveza Slovenije.

 

Pisna prijava je nujna zaradi postopka ocene, izplačila in evidentiranja, saj je le tako mogoče dokazovati upravičenost izplačila. Izplačilo škod vpliva na višino koncesije, ki jo plačuje LD. Zaradi tega država, preko svojih institucij, nadzira pravilnost in upravičenost izplačila škode. Za kršitve je materialno in kazensko odgovorna LD.

 

Vsekakor si želimo in pričakujemo učinkovito in plodno sodelovanje z ostalimi uporabniki prostora v obojestransko korist, predvsem pri skupnih naporih za preprečevanje in omejevanje škod, ki jih povzroča divjad. Za vse nadaljnje informacije smo Vam na voljo.

 

Kontaktne osebe LD Kobarid za škodo po divjadi so:

  • Dean Černilogar  tel. 041 947 238
  • Boris Kogoj          tel. 040 161 113
  • Boštjan Markič    tel. 040 348 829

 

Lovski  zdravo!

 

 

                                                                                   Iztok Volk

                                                                                 Starešina LD


Oglejte si tudi