Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
6°C
JUTRI
22°C
9°C
Oceni objavo

Prehajanje meje z Italijo od 21. oktobra do 30. oktobra 2023

Zaradi spremenjenih razmer v Evropi in na Bližnjem vzhodu se je tudi Italija odločila uvesti nadzor na naši skupni meji. Bistvo tega začasnega ukrepa, ki bo trajal od 21. oktobra do 30. oktobra 2023, je preprečevanje terorizma in organiziranega kriminala.

Prehajanje meje s sosednjimi državami

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je podpisal Odredbo o določitvi mejnih prehodov s Hrvaško in Madžarsko, na katerih je med trajanjem začasnega ponovnega nadzora dovoljeno prehajati državno mejo. Vlada Republike Slovenije je izdala odlok, s katerim se v soboto, 21. oktobra 2023, ob polnoči (v noči s petka na soboto) na notranjih mejah Slovenije s Hrvaško in Madžarsko uvede začasni ponovni nadzor, ki traja do 30. oktobra 2023. Odredba se uporablja od 21. oktobra do 30. oktobra 2023.
Začasna ponovna uvedba nadzora je ukrep v skrajni sili, ki je sorazmeren glede na ugotovljeno grožnjo. Ukrepi se bodo izvajali koordinirano in v sodelovanju s policijami Italije, Hrvaške in Madžarske.

Informacija za potnike

Potniki na mejnih prehodih naj upoštevajo določbe glede upravičenosti prehoda meje na posameznem mejnem prehodu, spremenjen prometni režim, upoštevati morajo navodila policistov, ki izvajajo mejno kontrolo. Pri prehodu meje morajo pokazati veljaven dokument za prestop meje, zato naj pred prehodom meje preverijo veljavnost potovalnih dokumentov.

Več informacij najdete na https://www.gov.si/novice/2023-10-20-prehajanje-meje-s-sosednjimi-drzavami/

 


Oglejte si tudi