Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Obvestilo o poteku veljavnosti osebnih dokumentov

Upravna enota Tolmin poziva vse državljanke in državljane Republike Slovenije, ki imajo v poletnih mesecih namen potovati, da zaradi bližajočega poletja in dopustov pravočasno preverijo veljavnost vseh osebnih dokumentov (osebne izkaznice, potnega lista in vozniškega dovoljenja).

V sedanjem in prihajajočem obdobju, ko varnostni ukrepi, uvedeni zaradi bolezni COVID-19,  ne bodo popolnoma sproščeni bomo še naprej vsi državljani in drugi obiskovalci upravnih enot zavezani spoštovati varnostne ukrepe.  Glede na kraj izbranega potovanja preverite veljavnost potovalnega dokumenta in v primeru poteka pravočasno podajte vlogo za izdajo novega osebnega dokumenta. 

 

Več o sami izdaji osebnih dokumentov si preberite na naslednji povezavi:

https://www.gov.si/teme/osebni-dokumenti/

 

Izdelovalec je dolžan izdelati potni list in ga predati na pošto v roku petih delovnih dni od prejema vloge, osebno izkaznico pa v štirih delovnih dneh, vendar pa se lahko ob povečanem številu vlog roki tudi podaljšajo. Upoštevati je potrebno tudi, da se v rok izdelave osebnih dokumentov šteje le delovne dni, ne pa tudi sobote, nedelje in praznike.

 

Pomembno je vedeti, da je tudi novo vozniško dovoljenje v obliki kartice osebni dokument. Z njim lahko urejate razne stvari na banki, pošti ipd., kljub temu pa z njim ne morete prečkati državne meje. Obenem  pozivamo imetnike vozniških dovoljenj  v obliki kartic, da preverijo veljavnost kartic. Običajna veljavnost kartic je 10 let, ne glede na veljavnost kategorij vpisanih v vozniško dovoljenje. Osebe, ki imajo zdravstvene omejitve imajo izdano vozniško dovoljenje v  skladu z izdanim zdravniškim spričevalom (npr. s krajšo veljavnostjo). Po preteku veljavnosti je potrebno vozniško dovoljenje zamenjati. 

 

Nadalje vse imetnike vozniških dovoljenj, ki imajo še stara vozniška dovoljenje (tridelni roza obrazci), seznanjamo, da bo ta vozniška dovoljenja potrebno zamenjati za nova v  obliki  kartic najkasneje  do 19. 1. 2023.

 

UPRAVNA ENOTA TOLMIN        

Oglejte si tudi