Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
10°C
JUTRI
23°C
10°C
Oceni objavo

Tam kjer Soča teče, tam je moj dom!

Igralska skupina Drežnica je februarja 2014 obiskala Slovence v Buenos Airesu v Argentini. Svoja doživetja bodo predstavili v nedeljo, 13. aprila 2014, ob 19. uri v prostorih Podružnične šole v Drežnici.
KUD Igralska skupina Drežnica deluje od leta 1994 in je ves ta čas aktivna na področju kulturnega življenja v Posočju pa tudi širše po Sloveniji. Poleg osnovne gledališke dejavnosti že 12. leto organizira tradicionalni Amaterski oder v naročju Krna – niz predstav lastne gledališke produkcije in gostujočih skupin. S svojim kulturnim programom popestrijo  večje ali manjše kulturne dogodke v kraju in občini. Za svoje delovanje so bili kar nekajkrat  nagrajeni.

 

Vsa leta sodelujejo s slovenskimi  kulturnimi društvi doma, v zamejstvu in po svetu. Obiskali so že Slovence v Kanadi in v Avstraliji.  V knjižici, ki so jo izdali ob njihovem prvem obisku v Kanadi, kjer so bili dvakrat, so zapisali, da si sami odpirajo pot med ljudi, da bi jim posredovali utrinke iz življenja v dolini reke Soče, kjer so doma. Pravijo, da bodo vedno znali najti pot do ljudi tudi tako daleč čez morja vse do premnogih slovenskih ljudi. Ceste, poti in stezice pa jih vodijo zopet nazaj domov, tja kjer živi srce.

In tako so letos v mesecu februarju ponovno leteli čez lužo. Obiskali so Slovence v Buenos Airesu v Argentini. Za obisk v Argentini so pripravili zanimiv program pod skupnim naslovom:

TAM, KJER SOČA TEČE, TAM JE MOJ DOM!


Predstavili so Zgornje Posočje  s petjem slovenskih ljudskih pesmi in projekcijo fotografij naravnih in kulturnih znamenitosti. Priredili Štrukljado, kjer so pripravili drežniške štruklje, sirno župo ter krompir in skuto. Uprizorili so gledališko predstavo Vike Grobovšek: Kaj se skriva za velikim trebuhom?, ki je zabavna igra brez predaha in jo bogatijo pravljični kostumi Petje Berginc ter skrbno izbrana glasba. Zabavali so se tudi z zabavnim kvizom: Slovenija, te poznam,  ter skupaj večglasno peli slovenske ljudske pesmi.

 

Hiša družine Jožeta Jana je za dvanajst dni postala drugi dom Igralske skupine Drežnica. Toplino in gostoljubje so začutili takoj, ko so prestopili prag.

Člani skupine so se s svojim programom predstavili pri slovenskih rojakih v Carapachayskem domu, na Slovenski Pristavi in v Slovenski vasi. Povsod so bili sprejeti z navdušenjem, ganjenostjo, hvaležnostjo in z velikim prisrčnim aplavzom. Nastopi so se zaključevali z druženjem, petjem in pogovori o Sloveniji. Lepo je bilo, da so se skupnih srečanj udeleževale vse tri generacije izseljencev. Starši mladih so bili še posebej navdušeni nad zanimanjem njihovih otrok, ki so uživali ob spremljanju vseh dogodkov v materinem jeziku.

 

Seveda se tako dolga pot čez lužo ni končala le za zidovi slovenskih domov. Gostitelji so jim razkazali tudi mesto z vsemi znamenitostmi. Z Izidorjem Antihom iz Kreda so se popeljali z ladjo po delti Tigre, z družino Komar so si ogledali San Martinez in San Isidro ter obiskali božjepotno cerkev v Lujanu s kosilom v tipični argentinski vasici. Kosilo je bilo božansko dobro, pravijo.

 

Največ prostega časa so preživeli v družbi z Jožetom Janom, ki jim je približal utrip velikega mesta Buenos Airesa. S turističnim avtobusom so si najprej ogledali mestne znamenitosti, skupaj so pojedli najboljšo pico, obiskali so tudi znamenito pokopališče, kjer je pokopana Eva Peron, še posebej jih je očaral slikoviti del mesta Caminito.

 

V Argentini seveda ne gre brez tanga. Z družinama Jan in Komar so v kavarni Cafe Tortoni doživeli nepozaben večer s plesalci in pevci vročega in strastnega plesa.

Povsod čas hitro mine, do slovesa je prišlo prekmalu. Bilo je nepozabno, srečanja so se dotaknila obojih, tistih tostran in drugih onstran oceana.

 

 

 

Vir: Igralska skupina Drežnica

Oglejte si tudi