Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
9°C
SOB.
22°C
8°C
Oceni objavo

Zbogom orožje

Konec tedna smo se v Kobaridu spomnili in opomnili na dogodke, ki so pred 100 leti za vedno zaznamovali naše kraje in močno zarezali v življenje ljudi.

 

V soboto, 8. julija zvečer, je na kobariškem trgu potekal promenadni koncert Orkestra oboroženih sil Republike Hrvaške, kateremu je sledila projekcija dokumentarnega filma Preboj pri Kobaridu, 
4. del iz dok. serije TV Slovenija: Slovenci in prva svetovna vojna 1914-1918, v režiji Valentina Pečenka, ki se je na dan dogodka tudi pridružil v Kobaridu in zbrane prijazno nagovoril.

 

Naslednji dan je na kobariškem trgu potekal osrednji dogodek v okviru obeleževanj 100-letnic prve svetovne vojne, koncert vojaških orkestrov iz šestih držav z naslovom Zbogom orožje.

Koncert je potekal pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja, ki je bil tudi slavnostni govornik na prireditvi.

 

Kobarid je gostil številne visoke goste in obiskovalce, ki so se poklonili žrtvam in trpečim v prvi svetovni vojni.

Uvodoma je zbrane pozdravil in nagovoril župan Občine Kobarid Robert Kavčič, ki je v svojem nagovoru poudaril pomen miru: "Mir pa ne pomeni le odsotnost vojne, mir temelji na občutku varnosti, spoštovanju in sprejemanju drugih. Poleg življenja samega, je mir največja vrednota človeka, ki ima v naših krajih posebno noto, katero občuti sleherni obiskovalec. Prijazni, pogumni in uspešni ljudje so danes naš ponos, ki ustvarjajo in gradijo življenje v krajih ob Soči, obdanimi z naravnimi lepotami visokih gora in rek ter bogastvom kulturne dediščine. Krvava zgodovina pa nas je naučila, da se znamo še bolj potruditi in s sosedi ter ostalimi narodi Evrope skupaj živeti v miru, strpnosti in medsebojnem prijateljstvu" je zaključil kobariški župan.

Udeležence je nagovorila tudi ministrica za obrambo in predsednica Nacionalnega odbora za obeleževanje 100-letnic 1. svetovne vojne Andreja Katič: "Pomembno je zavedanje, da si vsi delimo del sveta, na katerem živimo. Da si prizadevamo ohranjati mir in ga pomagamo vzpostavljati tam, kjer ga kljub vsem naporom mednarodne skupnosti še vedno ni. Kajti vsi smo del istega človeštva. Niti posameznik niti en sam narod brez sodelovanja z drugimi ne moreta ujeti sreče".

 

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je v slavnostnem nagovoru poudaril, da je vojna strašen pekel, moralno dno naše civilizacije in zdrs dobrega in vrednega in je skoraj nič ne opravičuje: "Takrat so manjkale močne nadnacionalne institucije, ki pa jih danes imamo. Manjkalo je zavedanje, da so okvirji mednarodnih institucij in nadnarodnih povezav vzpostavljeni zato, da spore rešujemo po mirni poti. Manjkalo je prepričanje, da je vladavina prava močnejša od vsake druge vladavine, celo vladavine orožja. Predvsem pa, da smo mi tisti, ki ji dajemo moč"

 

Na koncertu je nastopilo preko dvesto glasbenikov iz šestih držav, Avstrije, Hrvaške, Italije, Madžarske, Nemčije in gostiteljice Slovenije. Najprej so se predstavili posamezno, na koncu pa so pod vodstvom dirigentke Orkestra slovenske vojske Andreje Šolar skupno izvedli tri koračnice, koncert pa so sklenili z evropsko himno Odo radosti. 

 

Koncert Zbogom orožje so ob stotem jubileju enega največjih vojaških spopadov na slovenskih tleh organizirali Nacionalni odbor za obeleževanje 100-letnic prve svetovne vojne, Ministrstvo za obrambo, Ministrstvo za kulturo (Odbor za državne proslave), Občina Kobarid, Ustanova Fundacija Poti miru v Posočju, Kobariški muzej in Posoški razvojni center.

Oglejte si tudi