Logo MojaObčina.si

Kobarid

DANES
11°C
-1°C
JUTRI
15°C
-2°C
Deli
2003

Podbela nekoč in danes

V Breginjskem kotu so bile v letošnjem letu organizirane številne prireditve, s katerimi so se organizatorji želeli spomniti na leto 1976 in na dva močna potresna sunka iz tega časa, to je majskega in septembrskega. Življenje teče dalje, a spomin na tiste čase je še vedno živ.

Svoj prispevek k pestremu poletnemu dogajanju sta dodali tudi Borjana in Podbela. V Borjani so v organizaciji Krajevne skupnosti Borjana Podbela po dolgih letih ponovno obudili Burjanski sejem ,  v Podbeli pa v okviru Turističnega društva Nadiža Podbela,  pripravili prireditev Podbela nekoč in danes.


Podbela  je bila  ena najbolj prizadetih vasi   in tako močno poškodovana, da jo je bilo potrebno povsem porušiti.  Ruševine starih kamnitih hiš so bile v popotresni obnovi odpeljane na obrobje vasi in izven gabaritov stare vasi je novembra 1976  nastalo novo montažno naselje, današnja Podbela. Organizatorji so želeli s prireditvijo spomniti na staro vas, na Podbelo kakršna je bila do usodnega septembrskega potresa 76 in predstaviti današnji utrip vasi. 


Lepa sončna sobota 13. avgusta je privabila  številne obiskovalce, ki  so tekom dneva sledili  pestremu in zanimivemu dogajanju.

Zjutraj smo pričeli z jutranjo telovadbo ob Nadiži, ki jo je vodila Tina Fratina Žagar. Zatem  je sledil prikaz otroških iger, kakršne so nekoč igrali otroci v vasi. Po spominu sta pobrskali in se v svoja otroška leta vrnili vzgojiteljici Lenka Brus in Sonja Marcola, ter poskrbeli za vso logistiko za uspešno izvedbo programa. V svet iger v  Podbeli nekoč je prisotne vodil moderator Evald Cencič, demostracijsko vlogo pa so prevzele Neja, Mojca in Anika Čušin, ter Julija Jarc.
V dopoldanskem času  je obiskovalcem najnovejše proizvode predstavljala Planika Kobarid. 

Kopalcem pri  Napoleonovem  mostu so pozornost vzbudile  članice Društva likovnih ustvarjalcev Tolmin.  Njihove stvaritve nastale v čudovitem okolju Nadiže in ostala dela, so bila na ogled na sami prireditvi v vasi.

V cerkvi sv. Helene na  Lupu, ki je bila ob potresu močno prizadeta in ponovno obnovljena in posvečena 1998 leta , je ob 17. uri  daroval mašo, domači župnik Marjan Rozman.

Na osrednji slovesnosti, ki je bila  v večernih urah v vasi, je vse prisotne pozdravil in nagovoril župan Občine Kobarid Robert Kavčič. V programu smo prisluhnili Pevskemu zboru Sedlo, pod vodstvom Janje Čebokli,  Moškemu pevskemu zboru iz Dolenje Trebuše pod taktirko Mateja Kavčiča, ki je bil tudi povezovalec prireditve, nastopili pa sta tudi najmlajši vaščanki Julija Jarc in na oboi Anika Čušin. S prisotnimi sta svoje spomine na potres in svoja razmišljanja delili domačinki Lenka Brus in Marija Kramar.

Ob tej priložnosti smo v vasi, ob veliki podpori in pomoči Občine Kobarid, končali z deli okrog objekta Krajevne skupnosti, ki smo ga dobili leta 2014 in Podbela je s tem dobila lepo urejeno vaško središče.

Če se vračamo v del programa Podbela nekoč,  je potrebno omeniti, da  je v prostorih  Krajevne skupnosti v vasi na ogled stalna razstava PODOBE NEKDANJE PODBELE, katere besedilo in zasnovo je pripravila kustosinja in etnologinja Karla Kofol, oblikovanje pa je delo kustosa etnologa Marka Grega, oba  iz Tolminskega muzeja. Stare fotografije in informacije iz potresnega in popotresnega obdobja so prispevali številni vaščani. Od   domačina Tonija Kramarja smo pridobili popis vseh hišnih številk v vasi leta 1951 in 2016, vsa hišna imena in število prebivalcev po posameznih hišah. Ta razstava je pritegnila veliko pozornosti številnih obiskovalcev. Domačini so se spominjali starih časov, iskali svoje hiše, podoživljali življenje tedanje vasi. Mlajšim generacijam pa bo za vselej ostal zapisan spomin, kakšna je bila  Podbela nekoč.

Turistično društva Nadiža Podbela je ob 40 obletnici potresa izdalo zloženko, ki jo je avtorica besedila Karla Kofol, poimenovala  Podbela,  vas dveh obrazov, oblikovanje  je delo Marka Grega. V zloženki je predstavljena zgodovina Podbele do prelomnega leta 1976.

 

Podbela  že od nekdaj velja za  gostoljubno in prijazno vas . Tu imamo prave mojstrice peke  slaščic. Tudi tokrat, je bilo na pokušino pecivo, kot so ga pekli nekoč,  polenta in raznovrstne slaščice, ki se pečejo  danes.

V prijetnem in razgibanem prireditvenem prostoru si je bilo moč ogledati in tudi kupiti izdelke Posoških ustvarjalcev, uporabnikov Varstveno delovnega centra Tolmin in drugih.

 

Bogato in pestro celodnevno dogajanje   se je zaključilo ob zvokih zelo priljubljenih in težko pričakovanih  Beneških fantov, katerih pesem je  v večernih urah  donela po številnih  vaseh v Kotu.

 

Omeniti velja tudi dejstvo, da je vsa vas živela za ta dogodek. Potrebno je bilo iskati fotografije, obujati spomine na nekdanje čase, urejati okolico , pripraviti prireditveni prostor, peči pecivo, …Ta prireditev je vaščane na nek poseben način povezala, kot da bi se ponovno znašli v tisti stari Podbeli, kjer je bilo dosti več druženja in pogovarjanja.

 

Predsednica Turističnega društva Nadiža Podbela Katarina Koren, bi se na tem mestu rada še  enkrat  zahvalila vsem , ki so prispevali k uspehu  prireditve, to je številni ekipi, ki je  s posebnim zanosom  delala  na tem projektu in v  katerega je vložila ogromno prostovoljnega dela. Hvala Občini Kobarid ,  Tolminskemu muzeju, Krajevni skupnosti Borjana – Podbela,  hvala vsem,  ki so verjeli v nas in nas podprli. Teh niti ni bilo tako malo. Hvala tudi številnim obiskovalcem, ki so bili z nami na prireditvi Podbela nekoč in danes.

 

Danica Hrast

Foto utrinke je posnel domačin Igor Baloh Parin. Vabljeni k ogledu!

 

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!