Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
9°C
SOB.
22°C
8°C
Oceni objavo

November bo v znamenju 110. obletnice Gregorčičeve smrti

V mesecu novembru bo Kobarid v znamenju obeležitve 110. obletnice smrti pesnika Simona Gregorčiča. Njemu v spomin bo okrašena Gregorčičeva ulica v Kobaridu, ki nosi ime po njem in povezuje hram kulture z šolo ter naprej do odcepa Napoleonovega mostu proti njegovemu grobu na sv. Lovrenc in do rojstne hiše na Vrsnem.


Občina Kobarid skupaj z Osnovno šolo Simona Gregorčiča Kobarid, Tolminskim muzejem in Javnim skladom RS za kulturne dejavnosti OI Tolmin ter v sodelovanju z društvi, zavodi in posamezniki, pripravlja niz dogodkov, ki se bodo zvrstili v tednu od 19. do 26. novembra.


Letos mineva 50 let odkar je rojstna hiša pesnika Simona Gregorčiča na Vrsnem preurejena v muzej in
ob tem velikem dogodku bo v nedeljo, 20. novembra 2016, dan odprtih vrat z bogatim kulturnim program,
ter sprehodom po zbirki s pesnikovim pra pra nečakom Pavlom Gregorčičem.

Na ta dan bo iz Kobarida na Vrsno vozil tudi avtobus Hop ON Hop OFF Kobarid, ki bo na voljo vsem obiskovalcem planinskega raja. Urnik bo prilagojen dogodku na Vrsnem.


Dan kasneje, 21. novembra ob 19.00, bomo v Knjižnici Kobarid prisluhnili recitalu Gregorčičeve poezije, ki jo bodo obiskovalcem približali osnovnošolci Osnovne šole Simona Gregorčiča Kobarid in člani domačega Kulturnega društva NIT. Program bo tudi tematsko glasbeno obarvan.

 

24. novembra bo natanko 110 let od pesnikove smrti. Prižgali mu bomo lučko in se ob kulturnem programu kobariških petošolcev v besedi in pesmi spomnili njegovih zadnjih dni, njegovih zadnjih ustvarjenih pesniških cvetk, njegove jeseni življenja.

Na OŠ Simona Gregorčiča, ki nosi pesnikovo ime, bodo več časa namenili spominu nanj. Na več lokacijah se bo odvijal “Maraton Gregorčičeve poezije”, v šolski knjižnici pa bodo učenci brali konstruktivistične predelave Gregorčičeve poezije in ustvarjali na “mini likovni delavni”.

Osrednji dogodek Gregorčiču v spomin se bo odvil v soboto, 26. novembra 2016, na odru kobariškega Kulturnega doma. Koncert bodo s svojim programom sooblikovali Oktet Simon Gregorčič Kobarid, kantavtor Borut Skočir v spremljavi glasbene skupine, ki jo sestavljajo domačini Matej Šarf, Patrik Bašelj in Branko Skočir in Gianni Rijavec z godalnim kvartetom ter spremljevalnim ansamblom.

Premierno bo izvedena pesem SOČA Giannija Rijavca v novi preobleki, ki jo bodo s svojimi glasovi obogatili pevci Okteta Simon Gregorčič Kobarid.

November bo zaznamoval Gregorčič in poleg večji dogodkov se bomo pesnika spomnili tudi na drugih dogodkih, ki jih pripravljamo tako za starejše kot mlajše občane.

Medijski pokrovitelj obeležitve 110. obletnice smrti pesnika Simona Gregorčiča je Radio Koper, ki bo poslušalcem predstavil Gregorčičevo življenje in delo ter približal lepote planinskega raja.

 

Oglejte si tudi