Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
8°C
NED.
22°C
8°C
Oceni objavo

Konec tedna bo v znamenju spomina na potres

6. maja 2016 bo minilo natanko 40 let odkar je severovzhodno Italijo in severozahodno Slovenijo, še posebej Furlanijo ter Breginjski kot, močno prizadel rušilni potres.

 

V Breginjskem kotu, v vaseh Ladra, Smast, Srpenica in Trnovo ob Soči,  je že po majskem potresu ostalo brez strehe nad glavo okoli 80 % prebivalcev. Kmalu zatem, 15. septembra 1976, se je sunek ponovil in stanje še poslabšal. Na srečo pri nas smrtnih žrtev ni bilo, nastala pa je ogromna gmotna škoda.

 

Danes je Breginjski kot ena zanimivejših turističnih destinacij naše občine, ki jo zaradi neposredne bližine reke Nadiže in neokrnjene narave ter bogate turistične ponudbe obišče vse več obiskovalcev.

 

Potres v Breginjskem kotu je bila velika naravna nesreča za celotno Slovenijo. Ob prihajajoči 40. obletnici želimo spomniti in opomniti na moč narave in življenja ljudi, zato  smo združili moči in skupaj z društvi, zavodi in posamezniki v Breginjskem kotu pripravili program različnih aktivnosti. K sodelovanju je pristopila tudi Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje, ki bo 28. maja 2016 v Breginju, skupaj z gasilci in reševalci na terenu prikazala reševanje v primeru potresa. Skupaj z Upravo pripravljamo tudi posvet Potresi v Posočju, ki bo potekal 18. maja 2016 v Kobaridu.

 

Osrednja spominska slovesnost, na kateri se bomo spomnili življenja ljudi pred, med in po potresu, se bo odvijala v petek, 6. maja 2016, ob 20. uri, v Starem vaškem jedru Breginj, ki je edina ohranjena priča o izgledu nekdanjega Breginja, porušenega po potresu 1976. Slavnostni govornik bo predsednik Državnega zbora Republike Slovenije dr. Milan Brglez.

 

Na ta dan se bo odvijal bogat spremljevalni program: dan odprtih vrat Breginjskega muzeja, spominodajalska akcija “Kje ste bili, ko je streslo”, predstavitev projekta Narava nam je vzela ... narava nam daje, otvoritev razstave “Begunci na domačem pragu”podrobnejše informacije o spremljevalnem programu priložene v priponki.

 

V letu 2016 se bodo zvrstili še številni drugi dogodki vezani na temo potresa, o katerih vas bomo obveščali sproti. Objavljeni so na spletni strani www.breginjski-kot.com in www.kobarid.si. .

  

Oglejte si tudi