Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
6°C
JUTRI
18°C
2°C
Oceni objavo

Koncert Akademskega pevskega zbora Tone Tomšič Univerze iz Ljubljane

V soboto, 7. januarja 2017, ob 19.uri, bo v Domu KAVKA na Livških Ravnah potekal koncert Akademskega pevskega zbora Tone Tomšič iz Ljubljane. Vljudno vabljeni! Vstop prost!

Akademski pevski zbor Tone Tomšič Univerze v Ljubljani združuje študentke in študente fakultet Univerze v Ljubljani, ki sta jim skupna velika ljubezen do petja in želja po vrhunskem umetniškem ustvarjanju. Zbor nadaljuje tradicijo Akademskega pevskega zbora v Ljubljani, ki ga je leta 1926 ustanovil France Marolt kot moški sestav. Po kulturnem molku med drugo svetovno vojno je ponovno začel delovati leta 1946, tokrat v mešani zasedbi in pod imenom Akademski pevski zbor Tone Tomšič. Zbor so vedno vodili priznani zborovodje: France Marolt, Radovan Gobec, Janez Bole, Lojze Lebič, Igor Lavrič,Marko Munih, Jože Fűrst, Jernej Habjanič, Stojan Kuret,Urša Lah in Sebastjan Vrhovnik. Od oktobra 2015 zbor vodi Jerica Gregorc Bukovec.


APZ se že od svojega nastanka uvršča med najpomembnejše usmerjevalce slovenskega zborovskega petja, ne samo po izvajalsko-tehnični plati, temveč tudi po svoji programski usmerjenosti. Repertoar zbora sestavljajo skladbe vseh glasbeno-zgodovinskih slogovnih obdobij, posebno pozornost pa zbor posveča sodobni zborovski literaturi. APZ z naročili in natečaji spodbuja nastanek novih skladb tako mladih kot tudi že uveljavljenih slovenskih skladateljev ter z njihovimi prvimi izvedbami veča prepoznavnost slovenske zborovske ustvarjalnosti v domovini in po svetu. Zbor koncertira po vsej Sloveniji, sodeluje pri izvedbah vokalno-inštrumentalnih projektov, snema za arhiv RTV Slovenija ter sodeluje s tujimi dirigenti pri zborovodskih seminarjih in koncertih.


Zbor potrjuje svojo kakovost z odmevnimi nastopi na številnih festivalih in tekmovanjih doma ter v tujini. Največji mednarodni uspehi APZ so zmage na prestižnih tekmovanjih Grand Prix (Tours: 1980 pod vodstvom Jožeta Fürsta,1984 pod vodstvom Jerneja Habjaniča ter 1999 pod vodstvom Stojana Kureta; Gorica: 2001 pod vodstvom Stojana Kureta; Varna: 2001 pod vodstvom Stojana Kureta, 2007 pod vodstvom Urše Lah in Arezzo: 2012 pod vodstvom Sebastjana Vrhovnika) in osvojeni prvi nagradi na tekmovanju za veliko nagrado Evrope – leta 2002 v Arezzu pod vodstvom Stojana Kureta inleta 2008 v Debrecenu pod vodstvom Urše Lah.

Tudi pod vodstvom Sebastjana Vrhovnika je APZ Tone Tomšič osvojil kar nekaj odličij: julija 2010 je na mednarodnem festivalu v španskem Cantonigròsu osvojil dve drugi mesti (v kategorijah mešanih zborov in ljudskih pesmi), oktobra pa na mednarodnem tekmovanju v Riminiju v Italiji prvo mesto v kategoriji ljudskih pesmi, prvo mesto v kategoriji mešanih zborovinveliko nagrado mesta Rimini.

 

Aprila 2011 se je zbor udeležil mednarodnega tekmovanja Fleischmann InternationalTrophycompetition v Corku na Irskem. Osvojil je prvo mesto v kategoriji mešanih zborov in dobil posebno nagrado Heinrich SchützPerpetualTrophyza izvedbo skladbe Die Mit TränenSäen, Psalm 126 Heinricha Schütza. Poleti 2012 se je APZ udeležil mednarodnega zborovskega tekmovanja v  Špitalu ob Dravi v Avstriji. Dosegel je prvo mesto v kategoriji mešanih zborov, drugo mesto v kategoriji ljudskih pesmi in prejel posebno nagrado za izvedbo sodobne skladbe za Kip Tadeje Vulc. Na mednarodnem zborovskem tekmovanju Polifonico »Guido d'Arezzo« v Italiji je osvojil dve prvi mesti v kategorijah Zgodovinski prerez in Zgodovinsko obdobje (po 1920) ter veliko nagrado Arezza, s čimer se je uvrstil v finale tekmovanja za veliko nagrado Evrope 2013.

 

Decembra 2013 se je zbor udeležil mednarodnega zborovskega festivala Cro Patria v Splitu, na katerem je osvojil zlato odličje v kategoriji obveznih skladb, nagradi za najboljšo izvedbo novega dela in najboljši tuji zbor innaziv absolutni zmagovalec tekmovanja. Aprila 2014 je sodeloval na državnem tekmovanju Naša pesem v Mariboru. Osvojil je prvo mesto v kategoriji mešanih zborov in zlato plaketo, prejel posebno priznanje za najboljši mešani zborter posebno priznanje za najboljšo izvedbo skladbe, napisane v 19. stoletju (J. Brahms – Woisteinzoherrlich Volk).

Leta 2015 se je zbor udeležil mednarodnega zborovskega festivala Zlatna vila v Prijedoru, na katerem je osvojil posebno priznanje za najboljšo izvedbo sodobnega delaKrižemkražNaneForte.

 

Tudi leto 2016 je bilo za zbor tekmovalno uspešno. Zbor je julija 2016 sodeloval na mednarodnem zborovskem festivalu Festival Internacional de Música de Cantonigròsv Španiji, kjer je osvojil prvo mesto v kategoriji ljudske pesmi in drugo mesto v kategoriji mešanih zborov. V septembru istega leta se je zbor udeležil tudi mednarodnega tekmovanjaRimini InternationalChoralCompetition v Riminiju v Italiji, kjer je dosegel tri prva mesta v kategorijah sakralne glasbe, ljudske glasbe in mešanih zborov.

 

Za dosežke in zasluge na državni ravni je APZ Tone Tomšič leta 1996 prejel najvišje državno odlikovanje zlati častni znak svobode Republike Slovenije. Leta 2000 plaketo glavnega mesta Ljubljana in leta 2003 zlati znak Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti.

Oglejte si tudi