Izberi drugo občino
Nazadnje izbrane občine

Poišči občino

Registracija
Napoved za sobota, 24.06.2017

delno oblačno
Ponoči in zjutraj bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo. Nekatere nevihte se lahko zavlečejo tudi v večerni čas. Najnižje jutranje temperature bodo od 17 do 22, v alpskih dolinah okoli 14 stopinj C.
19°C | 33°C
nedelja, 25.06.2017
20°C | 31°C
ponedeljek, 26.06.2017
16°C | 32°C
torek, 27.06.2017
16°C | 32°C
sreda, 28.06.2017
18°C | 32°C
Opozorila
Petek, 23.6.2017 ob 20h
Zvečer so še možne močnejše nevihte z nalivi in sunki vetra, ni izključen tudi pojav toče. Ob tem so možni porasti hudourniških voda.
19°C
33°C
delno oblačno
Nahajaš se tukaj: Novice Obvestila Dogodki

Delavnica o celiakiji


DOGODKI

| |
20.02.2014      9:00
A A

Delavnica o celiakiji



Delavnica o celiakiji v Kobaridu. Foto: D. Volarič
Delavnica o celiakiji v Kobaridu. Foto: D. Volarič
Deli:

Medgeneracijski center Kobarid je v četrtek,13. februarja,  v Zeleni hiši v Kobaridu izvedel prvo letošnjo delavnico namenjeno osebam, ki so obolele za celiakijo. Kljub temu, da je ta bolezen ena najpogostejših kroničnih bolezni prebavil, ki se pojavi v kateremkoli življenjskem obdobju, veliko ljudi na začetku obolenja vzroka za svoje težave ne pozna. Zato smo  izvedli strokovno delavnico, na kateri smo udeležence dodatno seznanili z omenjeno boleznijo. 

Dvanajst udeležencev delavnice se je seznanilo z živili, ki ne vsebujejo glutena, z njihovo pripravo in kuhanjem brezglutenskih približkov klasičnih jedi. Ker pa  vseh jedi na delavnici ni bilo možno pripraviti v tako kratkem času, je voditeljica gospa Mojca Kralj za pokušino s seboj prinesla koruzni kruh, ajdov kolač z orehi in bananami in orehove kocke. V priročni kuhinji Zelene hiše pa smo spekli še pizzo, čokoladne mafine in ajdove palačinke.

Na delavnici smo se pogovarjali o  tegobah, ki jih povzroča celiakija −  bili smo enotnega mnenja, da je vse več pojavnih oblik oz. simptomov bolezni in da je  brezglutenski izdelke v trgovinah in restavracijah težje dobiti.

Izmenjali smo si kuharske izkušnje in potrdili  dejstvo, da je iz zdravstvenih razlogov za nekoga s celiakijo bolje biti lačen kot se pregrešiti. Vsak udeleženec je prejel tudi pisno gradivo o celiakiji, seznam živil brez glutena in nekaj receptov.

V treh urah so udeleženci izvedeli veliko in verjamemo, da bi bila delavnica koristna za širšo javnost pa tudi za kuharje, ki za ljudi z omenjenimi težavami dnevno pripravljajo hrano. 

Za konec še  neljuba zanimivost, da nekdo, ki ima celiakijo in se  za nekaj dni  odpravi v hribe,  ne more pojesti  toplega obroka, ker je v vseh jedeh moka.

 

Za MGC Kobarid

Danijela Volarič


0 (Bodi prvi!)
Oceni članek

Povezani članki
NE ZAMUDI VEČ NOBENE POMEMBNE NOVICE ALI DOGODKA IZ TVOJEGA KRAJA! x
Naroči se na brezplačno tedensko e-izdajo in bodi na tekočem o dogajanju v tvoji občini Kobarid!

100 % skrbno bomo varovali vašo zasebnost in odjavili se boste lahko kadarkoli!
Komentiraj novico

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!
Komentarji 0 komentarjev
Za ta prispevek še ni dodanih komentarjev. Bodi prvi!


Koledar dogodkov Preglej vse
Junij 24 25 26 27 28 29 30 1 2 3
24.06.201 | Družabni dogodki
Kobariški sejem in kobariški tek
01.07. - 02.07.2017 | Družabni dogodki
Praznovanje praznika sv. Petra
24.06.201 | Družabni dogodki
Kobariški sejem in kobariški tek
25.06.2017 | Kultura
Večer pravljic "Pravca za Nježno"
28.06.2017 | Ostalo
Dogodek ob 26.letnici zavzetja "MMP Robič", 28. junij 1991
01.07. - 02.07.2017 | Družabni dogodki
Praznovanje praznika sv. Petra

Bodite prvi pri oddaji mnenja.