Dvanajst udeležencev delavnice se je seznanilo z živili, ki ne vsebujejo glutena, z njihovo pripravo in kuhanjem brezglutenskih približkov klasičnih jedi. Ker pa vseh jedi na delavnici ni bilo možno pripraviti v tako kratkem času, je voditeljica gospa Mojca Kralj za pokušino s seboj prinesla koruzni kruh, ajdov kolač z orehi in bananami in orehove kocke. V priročni kuhinji Zelene hiše pa smo spekli še pizzo, čokoladne mafine in ajdove palačinke.
Na delavnici smo se pogovarjali o tegobah, ki jih povzroča celiakija − bili smo enotnega mnenja, da je vse več pojavnih oblik oz. simptomov bolezni in da je brezglutenski izdelke v trgovinah in restavracijah težje dobiti.
Izmenjali smo si kuharske izkušnje in potrdili dejstvo, da je iz zdravstvenih razlogov za nekoga s celiakijo bolje biti lačen kot se pregrešiti. Vsak udeleženec je prejel tudi pisno gradivo o celiakiji, seznam živil brez glutena in nekaj receptov.
V treh urah so udeleženci izvedeli veliko in verjamemo, da bi bila delavnica koristna za širšo javnost pa tudi za kuharje, ki za ljudi z omenjenimi težavami dnevno pripravljajo hrano.
Za konec še neljuba zanimivost, da nekdo, ki ima celiakijo in se za nekaj dni odpravi v hribe, ne more pojesti toplega obroka, ker je v vseh jedeh moka.
Za MGC Kobarid
Danijela Volarič