Izberi drugo občino
Nazadnje izbrane občine

Poišči občino

Registracija
Napoved za nedelja, 19.11.2017

delno oblačno
Ponoči bo precej jasno, po nekaterih nižinah bo megla ali nizka oblačnost. Najnižje jutranje temperature bodo od -3 do 2, v alpskih dolinah do -7, ob morju okoli 5 °C.
0°C | 12°C
torek, 20.11.2017
-2°C | 13°C
sreda, 21.11.2017
3°C | 12°C
četrtek, 22.11.2017
4°C | 13°C
Opozorila
Sobota, 18.11.2017 ob 18h
Dodatnega opozorila ni.
0°C
12°C
delno oblačno
Nahajaš se tukaj: Novice Obvestila Dogodki

Delavnica o celiakiji


DOGODKI

| |
20.02.2014      9:00
A A

Delavnica o celiakiji



Delavnica o celiakiji v Kobaridu. Foto: D. Volarič
Delavnica o celiakiji v Kobaridu. Foto: D. Volarič
Deli:

Medgeneracijski center Kobarid je v četrtek,13. februarja,  v Zeleni hiši v Kobaridu izvedel prvo letošnjo delavnico namenjeno osebam, ki so obolele za celiakijo. Kljub temu, da je ta bolezen ena najpogostejših kroničnih bolezni prebavil, ki se pojavi v kateremkoli življenjskem obdobju, veliko ljudi na začetku obolenja vzroka za svoje težave ne pozna. Zato smo  izvedli strokovno delavnico, na kateri smo udeležence dodatno seznanili z omenjeno boleznijo. 

Dvanajst udeležencev delavnice se je seznanilo z živili, ki ne vsebujejo glutena, z njihovo pripravo in kuhanjem brezglutenskih približkov klasičnih jedi. Ker pa  vseh jedi na delavnici ni bilo možno pripraviti v tako kratkem času, je voditeljica gospa Mojca Kralj za pokušino s seboj prinesla koruzni kruh, ajdov kolač z orehi in bananami in orehove kocke. V priročni kuhinji Zelene hiše pa smo spekli še pizzo, čokoladne mafine in ajdove palačinke.

Na delavnici smo se pogovarjali o  tegobah, ki jih povzroča celiakija −  bili smo enotnega mnenja, da je vse več pojavnih oblik oz. simptomov bolezni in da je  brezglutenski izdelke v trgovinah in restavracijah težje dobiti.

Izmenjali smo si kuharske izkušnje in potrdili  dejstvo, da je iz zdravstvenih razlogov za nekoga s celiakijo bolje biti lačen kot se pregrešiti. Vsak udeleženec je prejel tudi pisno gradivo o celiakiji, seznam živil brez glutena in nekaj receptov.

V treh urah so udeleženci izvedeli veliko in verjamemo, da bi bila delavnica koristna za širšo javnost pa tudi za kuharje, ki za ljudi z omenjenimi težavami dnevno pripravljajo hrano. 

Za konec še  neljuba zanimivost, da nekdo, ki ima celiakijo in se  za nekaj dni  odpravi v hribe,  ne more pojesti  toplega obroka, ker je v vseh jedeh moka.

 

Za MGC Kobarid

Danijela Volarič


0 (Bodi prvi!)
Oceni članek

Povezani članki
NE ZAMUDI VEČ NOBENE POMEMBNE NOVICE ALI DOGODKA IZ TVOJEGA KRAJA! x
Naroči se na brezplačno tedensko e-izdajo in bodi na tekočem o dogajanju v tvoji občini Kobarid!

100 % skrbno bomo varovali vašo zasebnost in odjavili se boste lahko kadarkoli!
Komentiraj novico

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!
Komentarji 0 komentarjev
Za ta prispevek še ni dodanih komentarjev. Bodi prvi!