Logo MojaObčina.si

Kobarid

DANES
9°C
-2°C
JUTRI
10°C
-3°C
Deli
2858

Dan spomina na mrtve

Ob dnevu spomina na mrtve, 1. novembra, je številna množica ljudi na pokopališču prisostvovala spominskemu dogodku ter predaji z novimi imeni dopolnjene grobnice, kjer so pokopani partizani padli med drugo svetovno vojno. Dogodek je bil še posebej čustven in slovesen za družine padlih, ki so na grobnici po novem navedeni z imenom in priimkom.

"Dolgoletna prizadevanja Krajevne organizacije ZB Kobarid, da se grobnico dopolni z novimi imeni padlih, so se uresničila v tem letu, ko so občinski svetniki, na predlog naše borčevske organizacije, v začetku leta ob sprejemanju proračuna vanj vnesli tudi sredstva za dopolnitev grobnice z  imeni padlih. Od leta 1961, ko je bila grobnica predana svojemu namenu, je bilo na grobnici napisano 34 neznanih padlih. V teh letih se je iskalo in ugotovilo imena šestnajstih partizanov, ki bodo od sedaj naprej napisana. Tako se je število neznanih zmanjšalo na 18. Še naprej pa si bomo prizadevali najti imena tudi ostalih neznanih, saj si to nedvomno zaslužijo. Za svobodo so žrtvovali svoja življenja v letih 1943 in 1944, ko so branili Kobarid z okolico in odbijali napade Nemcev. Veliko jih je padlo prav v času, ko so branili Kobariško republiko. Med njimi je bil tudi Lev Kolontajev iz Rusije, ki je padel pri Napoleonovem mostu. Vsi so bili  mladi, doma iz Posočja in drugih krajev Primorske in Notranjske" je ob predaji z novimi imeni dopolnjene grobnice povedal Vojko Hobič, predsednik KO ZB Kobarid. 

Slavnostni govornik Zdravko Likar je ob tej priložnosti prisotne spomnil, da delo pri iskanju pogrešanih še ni končano in da ne smemo dovoliti, da zamre zgodovinski spomin na vojne grozote, ki so se odvijale v Posočju in drugje. Spominska obeležja pa naj nam bodo velik opomin da je vojna velika poguba in mir največja vrednota.

Spominsko slovesnost je s prisotnostjo počastil tudi župan občine Robert Kavčič in namestnik ambasade Ruske federacije v Sloveniji podpolkovnik Sergelj Banin, ki je položil cvetje in se Slovencem zahvalil za skrb do padlih ruskih vojakov. Kulturni program so sooblikovali učenci OŠ Simona Gregorčiča Kobarid, Glasbene šole Tolmin, recitator Matej Muznik in MePZ Planinska roža Kobarid.

Foto: Željko Cimprič

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!