Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
6°C
JUTRI
16°C
4°C
Oceni objavo

Dan odprtih vrat muzejske zbirke Mazora in filmski večer v sklopu obeležitve 40. obletnice potresa

V soboto, 25. junija je Breginj ponovno obeležil 40. obletnico potresa. V popoldanskem času je Etno-vojna zbirka Mazora v Breginju (Breginj 81) odprla svoja vrata številnim radovednim in znanja željnim obiskovalcem, ki ob zanimivih in unikatnih eksponatih ter z njimi povezanimi zgodbami prijaznih lastnikov zbirke, (po)doživeli zgodovino krajev pod Stolom. Vsi, ki ta dan niste utegnili v Breginj, a bi si želeli ogledati zbirko, se lahko najavite na 051356507 - Zdravko.

Zvečer se je dogajanje preselilo v Staro vaško jedro Breginj oz. "Ščirnov ograd", kjer je potekal filmski večer s predvajanjem številnih arhivskih filmskih posnetkov.  
"Večer smo otvorili z dokumentarnim filmom "Šestega maja, na četrtek" avtorice Martine Repinc iz Slovenskega programa televizije RAI. Deževen večer smo nadaljevali z ogledom posnetkov, ki jih je iz arhiva RTV Slovenija, zbral in pripravil Sandi Lavrenčič. S svojim obiskom nas je počastil tudi restavrator, profesor Ivan Bogovčič, ki je s seboj prinesel posnetek iz njegovega terenskega dela v naših krajih in z obiskovalci delil svoje spomine na delo vezano na reševanje fresk iz rušečih se hiš v naših krajih po potresu. Udeleženi smo si z velikim zanimanjem ogledali številne posnetke in prisluhnili zgodbam ljudi iz le-teh... marsikdo se je zagotovo prepoznal v njih" je povzel zanimiv večer predsednik Krajevne skupnosti Breginj Srečko Gašperut

Organizatorji (KS Breginj, TD Breginj, Poslednji muzej sodobne umetnosti, Zavod Kinokašča in lastniki etno vojne zbirke Mazora) se zahvaljujejo vsem, ki ste jim pomagali in omogočili ta čudovit, spominov poln dan!

V zraku pa je čutiti željo po ponovitvi in nadgradnji tega večera, tako da...  Verjamem, da v Kotu pripravljajo še kaj! 



Oglejte si tudi