Logo MojaObčina.si
JUTRI
15°C
6°C
PET.
16°C
5°C
Oceni objavo

Bobni miru v Kobaridu

Ob 100. obletnici konca prve svetovne vojne je prvi avgustovski dan v Kobaridu potekal koncert »Bobni miru« Evropskega mladinskega simfoničnega orkestra /European Spirit Of Youth Orchestra – ESYO pod umetniškim vodstvom Igorja Corettija Kureta in s spremno besedo tržaškega pisatelja in novinarja Paola Rumiza.
Sedemdeset mladih glasbenikov, ki že od 18. julija nastopajo v okviru turneje Trans Europa Express – Bobni miru 2018, so svojo zgodbo o miru, vojni in o mejah, predstavili v Kobaridu. Izbor misli Rumiz črpa iz svojih knjig “Kot konji, ki spijo stoje” in “Trans Europa Express”.

Ob tej priložnosti so mladi iz enajstih držav sveta podpisali Zavezo miru ob 100. obletnici konca 1.svetovne vojne in s tem simbolnim dejanjem pozvali k medsebojnemu spoštovanju in trajnemu miru na Zemlji. Zavezo miru je predstavnica mladih predala predsedniku Državnega zbora Republike Slovenije mag. Mateju Toninu. 


Uvodoma je zbrane pozdravil in nagovoril župan Občine Kobarid Robert Kavčič, ki je poudaril pomen miru in zaključil z besedami: »Želim si, da se Kobarida ne bomo več spominjali le kot mesta grozot izpred stotih let, temveč, da bi v srcih ljudi zaživel kot mesto miru prepleteno s prijaznimi ljudmi, neokrnjeno naravo, bogato kulturno dediščino in kulinariko.

Prireditev so organizirali Fundacija Poti miru v Posočju, Kobariški muzej, Občina Kobarid, Posoški razvojni center, Nacionalni odbor za obeleževanje 100-letnic prve svetovne vojne, Šola za mlade glasbenike iz Trsta in Dežela Furlanija-Julijska krajina. Častni pokrovitelji dogodka so bili predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, predsednik Italije Sergio Mattarella in Evropski parlament. 

Prireditev se je odvijala tudi v sklopu evropskega projekta Networld – Networking in preserving the First World War multicultural heritage in the Danube countries, financiran v sklopu Podonavskega transnacionalnega programa.

Oglejte si tudi