Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
5°C
JUTRI
16°C
0°C
Oceni objavo

Temeljni kamen za izgradnjo Centra za zaščito in reševanje

V petek, 15. aprila sta župan Občine Kobarid Marko Matajurc in minister za gospodarski razvoj in tehnologijo in podpredsednik vlade RS Zdravko Počivalšek položila temeljni kamen za izgradnjo Centra za zaščito in reševanje Kobarid.

Župan je ob tem povedal, da  začetek gradnje Centra za zaščito in reševanje Kobarid sodi med večje naložbe občine in, da je občina v lanskem letu že pridobila gradbeno dovoljenje, letos pa intenzivno nadaljuje z aktivnostmi.

V letošnjem občinskem proračunu je rezerviranih 510 tisoč evrov. Večji del sredstev bo namenjen gradbenim in obrtniškim delom, pokriti pa bodo tudi stroški izdelave investicijskega programa, priprave razpisne dokumentacije in varnostnega načrta ter stroški nadzora in koordinatorja za varnost. Župan je ob tem dodal, da  dosedanji vložek občine ne bo dovolj, da pa pričakuje sredstva tudi z razpisov.  

Predvidena je izgradnja dvoetažnega objekta (pritličje in nadstropje), garaž in stolpa v skupni neto površini 1.717 m2. Objekt bo v obliki črke L. Pritlični prostori bodo namenjeni gasilcem. V pritličju se bodo nahajali avla, klubska soba, garderobe, sanitarije, pralnica, polnilnica IDA – izolirni dihalni aparati). Tu bodo tudi garaže (sedem za gasilska vozila, dve za  kombinirano vozilo Gorske reševalne službe in civilne zaščite) ter skladišče. Iz avle je predviden prehod v dežurno sobo s pogledom na dvorišče in garaže. Južni krak stavbe bodo prostori za ostale službe in omenjeni klub. V nadstropju bodo avla, ki bo imela tudi funkcijo muzeja, soba in kuhinja za gasilce, sanitarije, čajna kuhinja, pisarna, sejna soba, arhiv in večnamenski prostor za GZ in PGD ter pomožna pisarna za Radio Klub Kobarid. Predvidena sta še večja predavalnica z izhodom na teraso in stolp za gasilske vaje.

Pred objektom bo urejeno parkirišče in razstavni prostor za Kadorno, starodobno gasilsko vozilo, ki je trenutno pred zdajšnjim Gasilskim domom Kobarid. Na jugovzhodnem delu bo pod nadstreškom pralna ploščad. Dostop do objekta bo iz državne ceste med Idrskim in Kobaridom.

Naložba bo zaključena predvidoma v letu 2024 in z njo bo Kobarid dobil prepotreben sodoben center, ki bo pod eno streho združeval vse službe sil za zaščito, reševanje in pomoč.

Temeljni kamen je blagoslovil župnik Ivan Blažič, slovesno položitev je s pesmijo pospremil domači kantavtor Borut Skočir.


Oglejte si tudi