Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
6°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

PRIDOBITVE DREŽNIŠKIH GASILCEV

Letošnje Martinovo je bilo za gasilce PGD Drežnica še posebej slovesno. V soboto, 11. 11. 2023 so na skromni a srčno pripravljeni slovesnosti obeležili kar tri mejnike svojega društva. Društvo je bilo ustanovljeno pred 111. leti, na božični dan leta 1912. Od takrat je bilo udeleženo v vseh burnih zgodovinskih dogajanjih, ki so v dobrem stoletju prešla kraje zgornjega Posočja, pa vendar obstalo, se krepilo in ostalo močno tudi v dobi, ko prostovoljsko udejstvovanje ni več tako samoumevno kot nekoč.

Gasilci so na Martinovo soboto slovesno odprli nov prizidek h gasilskemu domu, ki bo služil tako operativi za vaje ter vzdrževanje vozil in opreme, v spodnji etaži pa  tudi širši skupnosti ob prireditvah in dogodkih. Ob gasilskem domu so uredili večjo zastekljeno vitrino, v kateri je razstavljena obnovljena ročna brizgalna na konjsko vprego, ki jo je takratna Drežniška občina za potrebe požarne brambe kupila leta 1911, torej leto pred uradno ustanovitvijo društva. Lično urejena in osvetljena vitrina z nekaj eksponati obiskovalcem nudi pogled v preteklost in osnovne informacije o zgodovini društva. Gasilci so se tega dne razveselili še ene novosti – novega transportnega vozila GVM-1, ki bo nadomestilo dotrajan kombi, ki je drežniškim gasilcem služil vse od leta 2001.

Kot so ob odprtju in blagoslovu vseh treh pridobitev povedali vodilni možje društva, gre društvu dobro, saj ne deluje le v lokalnem okolju ampak svoje moči razdaja pomoči potrebnim širom Slovenije, bodisi ob nedavnih poplavah na severu države kot tudi ob lanskih požarih na Krasu. Številčna udeležba najmlajših članov pa je zagotovilo, da se za prihodnost društva ni bati.

Dogodek se je zaključil z zakusko za vse prisotne ter nadaljeval s plesom ob živi glasbi in mladem vinu.

Tekst in foto: Jernej Bric


(vir: kobarid.si)

Oglejte si tudi