Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
8°C
NED.
22°C
8°C
Oceni objavo

Posvet POTRESI V POSOČJU

Občina Kobarid in Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje organizirata posvet Potresi v Posočju, ki bo v sredo, 18. maja 2016, ob 18. uri, v Domu Andreja Manfrede v Kobaridu.

Na posvetu Potresi v Posočju bodo svoje izkušnje, znanje in pogled na potres, sanacijo ter pripravljenost ljudi, lokalne skupnosti in države, z nami delili:

Gospod Anton Ladava, nekdanji predsednik skupščine Občine Tolmin bo predstavil svojo izkušnjo o odpravi posledic rušilnega potresa izpred 40 let, takratno hitro in učinkovito ukrepanje in solidarnost, sprejemanje hitrih odločitev in osebno oceno rezultatov takratne obnove.

 

Prof. dr. Miha Tomaževič, član Slovenske akademije znanosti in umetnosti, Zavod za gradbeništvo bo predstavil vlogo takratnega Zavoda za raziskavo materiala in konstrukcij pri obnovi po potresih leta 1976 prizadetih območij Posočja in sosednje Furlanije. Omenil bo izkušnje pri ocenjevanju uporabnosti poškodovanih objektov in popisu poškodb v Posočju v letih 1976 in 1998, ter dotedanje in kasnejše eksperimentalne raziskave učinkov doma razvitih metod utrjevanja, ki so jih, pravilno izvedene, potrdili ponovljeni potresi na istih območjih v Posočju in tujini. Dotaknil se bo posledic potresa 1998, predstavil ugotovitve raziskav obnašanja leta 1976 utrjenih stavb, pa tudi rezultate študije, v okviru katere je Zavod za gradbeništvo Slovenije analiziral, zakaj so leta 2004 nastale poškodbe na stavbah, ki so bile utrjene leta 1998.

Gospod Darko But, generalni direktor Uprave RS za zaščito in reševanje bo predstavil vlogo in naloge Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje ob potresu na območju Slovenije. Izpostavil bo pomen potresno varne gradnje objektov, pravilno ukrepanje med in po potresnem sunku, ter koncept odziva države na potrese,  saj vzrokov za nastanek potresov ne znamo odstraniti niti jih natančno napovedati. Natančneje bo predstavil tudi rezultate in uporabno vrednost raziskovalnih projektov v zvezi s potresi. 

Gospod Leon Behin, generalni direktor Direktorata za vode in investicije na Ministrstvu za okolje in prostor bo predstavil vlogo in namen Ministrstva za okolje in prostor ob naravnih nesrečah v luči Zakona o odpravi posledic naravnih nesreč in druge zakonodaje, na podlagi katere se izvaja obnova po potresu leta 2004.

Dr. Blaž Dolinšek, Gradbeni inštitut ZRMK d.o.o. bo obravnaval pristop k popotresni obnovi, ki se začne takoj po zaključku aktivnosti ekip za zaščito in reševaje. Obravnaval bo razliko med koncepti obnov po potresih v Posočju leta 1976, 1998 in 2004. Pri popotresni obnovi je zelo pomembno, da je ustrezno zastavljena, da se uredi vse tehnične, materialne in pravne zadeve, ki so potrebni, da se lahko obnova čim bolj nemoteno in hitreje odvija.


V nadaljevanju posveta bodo strokovnjaki odgovorili na številna vprašanja organizatorja posveta in vprašanja navzoče javnosti.

 

 

Oglejte si tudi