Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
8°C
NED.
22°C
8°C
Oceni objavo

Poklon kobariškim gasilcem

Prostovoljno gasilsko društvo Kobarid si je vrsto let prizadevalo za izdajo monografije o delovanju društva. Še posebno je bilo prizadevanje usmerjeno v praznovanje 130-letnice delovanja društva, ki so jo gasilci praznovali v lanskem letu. Epidemija covida-19 je vse aktivnosti zaustavila in vsi načrti so se premaknili v leto 2021.

V soboto, 6. novembra 2021, je v Kulturnem domu v Kobaridu potekala predstavitev knjige Poklon kobariškim gasilcem, avtorice Darje Rakušček Colarich. Prisotni so z navdušenjem prisluhnili pripovedi avtorice in predsednika PGD Kobarid Saša Rosiča o ideji in nastanku knjige. Z njima se je o motivu za izdajo knjige, izzivu avtorice, da se je lotila tako obsežnega dela, kje je črpala gradivo za knjigo, katera poglavja o zgodovini gasilstva na Kobariškem so predstavljena v knjigi in vse o slikovnem gradivu, ki je bogato in obsežno predstavljeno v monografiji, pogovarjal Vojko Hobič.  Oktet Simona Gregorčiča Kobarid je s pesmijo o zavetniku gasilcev sv. Florjanu in drugimi popestril večer. 

Knjiga predstavlja tri sklope v delovanju društva. Prvo govori o letih 1873 vse do 1947. Drugo poglavje obsega obdobje 1947 do 1990 leta in zadnje od leta 1990 do leta 2020. V knjigi so napisana prva pravila delovanja društva iz leta 1905, ki so se dopolnjevala in spreminjala glede na razvoj samega gasilstva na Kobariškem. V knjigi so predstavljene pomembne obletnice društvenega delovanja.
Največ gradiva je Darja Rakušček Colarich črpala iz zbirke svojega očeta Alojza Rakuščka, ki je bil dolgoletni predsednik in poveljnik PGD Kobarid. Iz zadnjega obdobja delovanja pa je največ fotografskega  gradiva zbral dolgoletni poveljnik društva Marjan Stres.

Dogodka se je udeležil tudi župan Občine Kobarid Marko Matajurc. Gasilcem se je zahvalil za sodelovanje in pomoč, ki jo nudijo občanom in širše ter jim čestital za  izdajo knjige. 

Kobariški gasilci so se s predajo monografije zahvalili vsem podpornikom, ki so pripomogli k izdaji knjige. 

Povzeto po prispevku Vojka Hobiča

Oglejte si tudi