Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
8°C
JUTRI
19°C
8°C
Oceni objavo

Za nami so deveti Beneški kulturni dnevi

Konec tedna so se odvijali deveti Beneški dnevi z bogatim kulturnim programom iz obeh strani meje.
Konec tedna so se v Špetru in Kobaridu odvijali tradicionalni Beneški kulturni dnevi. Kulturni program so sooblikovali kulturni ustvarjalci iz obeh strani meje.

V četrtek zvečer je Darja Gruntar v Beneški galeriji v Špetru na ogled postavila fotografsko razstavo Osrečevanja. Otvorila jo je v družbi glasbenih skupin NapoliTango iz Tolmina in BK iz Špetra, ki so s koncertom zaokrožili večer. 

V petek zvečer sta o življenju in delu v Beneški Sloveniji med Matajurjem in Nadižo spregovorili Bruna Dorbolo in Luisa Battistig, znani kulturno-politični delavki iz zamejstva. Z njima se je pogovarjal Zdravko Likar, načelnik UE Tolmin. V nadaljevanju programa je Trinkov koledar 2016 predstavila odgovorna urednica Iole Namor. S pesmijo so večer obogatili pevci skupine Vocal Bača iz Podbrda.


Na petkovem večeru je zbrane pozdravil kobariški župan Robert Kavčič. V pozdravnem nagovoru se je dotaknil čezmejnega sodelovanja na različnih področjih dela, ki se iz leta v leto ohranja in še nadgrajuje. 
Srečanje se je odvijalo v prostorih Fundacije Poti miru v Posočju, ki je decembra 2015 praznovala 15 let. Ob tej priložnosti je kobariški župan čestital in se zahvalil ekipi fundacije za ohranje zgodovinsko-kulturno dediščine prve svetovne vojne na kobariškem in širše. Zadovoljen je povedal, da je Pot miru od Alp do Jadrana – dediščina prve svetovne vojne, vpisana na UNESCO poskusni seznam, kar za Kobarid pomeni veliko pridobitev. 

Letošnji Beneški dnevi so se zaključili s predstavitvijo 15-letnega dela kobariške Fundacije Poti miru in premierno predstavitvijo glasbenega spota pesmi Pot miru.


Oglejte si tudi