Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

5. Ladin večer v Kobaridu

V petek, 30. oktobra, je čezmejno Kulturno društvo Nit – Posočje, Benečija, Rezija, v Domu Andreja Manfrede v Kobaridu priredilo letos že peti Ladin večer – glasbeno literarni recital ljubezenske poezije.

Ladin večer je svoje ime dobil po staroslovanski boginji poletja - Ladi. Pripisovali so ji tudi skrb za ljubezen in mladost. Od boginje Vesne je prejela štafetni ogenj pomladi in z njim razsvetlila dan, da se je narava lahko razcvetela. Ladin večer je zato vsako leto prirejen v jeseni, ko moč Ladinega ognja pojenja in se nad naravo zgrinja tema, ki nas vabi k počitku, da z obujanjem spomina na ljubezen vnese nekaj topline v hlad jesenskega večera.

To je Kulturnemu društvu Nit letos uspelo na nekoliko drugačen način. V duhu njihovega praznovanja so letošnji večer v celoti posvetili spominu tako na domače kot na tuje pesnice in pesnike, ki letos praznujejo ali bi praznovali jubilej na 5 ali 0. Med njimi so se znašli Dante Alighieri, Emily Dickinson, Charles Bukowski, William Butler Yeats, Ciril Zlobec, Neža Maurer, Niko Grafenauer in drugi. Člani društva so izbrane pesmi recitirali tako v slovenskem kot v originalnem jeziku (italijanščini in angleščini), posebej za to priložnost pa so napisali čisto nove pesmi na skupno temo “to je vedno tako, kadar ljubimo”, povzeti po pesmi Neže Maurer. K sodelovanju so povabili tudi zunanje ljubiteljske pesnike in nastala je knjižica, katero je v dar prejel vsak obiskovalec večera.

Za popestritev dogodka so medse povabili mladega in svojevrstnega pesnika Kobrowskega, ki je letos praznoval 35 let in je bil tako najmlajši predstavnik med jubilanti, katerim je bil večer posvečen. Tako so obiskovalci večera lahko prisostvovali pravemu zgodovinskemu pregledu pesniških slogov in doživljanja ljubezni tja od leta 1265 z Dantejem pa do danes s pesmimi Kobrowskega.

Za romatnično vzdušje v insceniranem salonu iz leta 1850 sta z brezhibno interpretacijo samospevov izpod prstov Rachmanina, Faureja in Bojana Glavine poskrbeli sopranistka Marjetka Luznik in pianistka Tanja Šterman.

Tistim, ki ste Ladin večer zamudili, naj zaupamo, da se bo še letos ponovil na Livku in kasneje morda še kje. Ne zamudite tega malce drugačnega, a še vedno izredno intimnega recitala ljubezenske poezije.

Oglejte si tudi