Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
5°C
JUTRI
16°C
0°C
Oceni objavo

44. novoletno srečanje Slovencev Videmske pokrajine in Posočja

V soboto, 18. januarja 2014, je v Bovcu potekalo 44. novoletno srečanje Slovencev Videmske pokrajine in Posočja.
V okviru srečanja so se sestali župani in drugi vabljeni gostje z obeh strani državne meje in spregovorili o čezmejnem daljnovodu Okroglo - Videm, čezmejnih projektih, smučišču Kanin ter obeleževanju 100 letnic prve svetovne vojne.

 

Na osrednjem dogodku je zbrane, v imenu vseh organizatorjev, pozdravil  in nagovoril župan občine Bovec Siniša Germovšek. Sledil je pozdrav slovenskih organizacij Videmske pokrajine, ki sta ga občinstvu prebrali članici Mladih benečanov, Martina Marmai in Angelina Sittaro. Izpostavili sta potrebo po čezmejnem sodelovanju, razširitvi izobraževanja v slovenščini in razvojnem načrtovanju.

 

Slavnostni govornik, predsednik Državnega zbora Republike Slovenije Janko Veber je v svojem nagovoru predstavil glavne naloge, ki si jih je kljub krčenju sredstev zadal Urad vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu. Poudaril je vlogo slovenske narodne skupnosti pri krepitvi čezmejnih odnosov, tako na političnem kot tudi na kulturnem in gospodarskem področju. Vzdrževanje stalnih stikov in tesnega sodelovanja z matično domovino je po njegovih besedah pomembno in spodbudno vpliva na krepitev slovenske identitete, obenem pa ohranja občutek povezanosti in bližine z domovino.

 

Tudi letos so bila v sklopu novoletnega srečanja podeljena Gujonova priznanja, ki so jih prejeli  Inštitut za slovensko kulturo, župan Občine Naboljet-Ovčja vas Alessandro Oman in profesorica Milena Kožuh.

 

Kulturni program so sooblikovali Mladi Benečani, folklorna skupina Živanit iz Benečije, domači kantavtor Peter della Bianca, Buške Čeče in glasbena skupina Blue Fingers.

 

Uradni del se je zaključil z družabnim delom ob prijetnem klepetu prijateljev z obeh strani meje. 

Oglejte si tudi