Logo MojaObčina.si

Kobarid

JUTRI
5°C
-6°C
PON.
7°C
0°C
Deli

Vse najboljše Mlekarna Planika!

V petek, 8. septembra 2017, je svojo 60 letnico delovanja praznovala kobariška Mlekarna Planika. Ob tem velikem in pomembnem dogodku je direktorici, zaposlenim in kmetom ter vsem vpetim v uspešno zgodbo mlekarne čestital kobariški župan Robert Kavčič. V svojem nagovoru je poudaril pomen zadružništva in uspešnega podjetja, ki danes nudi zaposlitev in socialno varnost številnim občanom ter obenem promovira tako Kobarid kot celotno dolino Soče.

Slovesnosti se je udeležil tudi minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejan Židan, ki je poudaril, da Mlekarna Planika res ni največja mlekarna v Sloveniji, je pa najbolj srčna.

Uvodne besede direktorice Mlekarne Planika Anke Lipušček Miklavič so orisale pestro 60 letno zgodovino mlekarne, ki je ob začetku dela leta 1957 začela predvsem s sirarstvom: »Med temi siri, ki so jih izdelovali v naši mlekarni iz oddanega mleka na območju občin Bovec, Kobarid in Tolmin, so že tedaj izdelovali Tolminca, na katerega smo še danes zelo ponosni" je povedala direktorica in nadaljevala: "Danes stremimo k predelavi vedno novih, tudi inovativnih mlečnih izdelkov, kar dela našo mlekarno za posebno. Poleg tega želi naša mlekarna slediti enemu in edinemu cilju, zaradi katerega je bila pred 60 leti tudi ustanovljena, in to je odkupiti vse mleko, ki je pridelano v tej dolini."

Danes Mlekarna Planika odkupuje in predeluje izključno samo slovensko mleko, ki je pridelano na hribovitih območjih občin Bovec, Kobarid, Tolmin, Kanal ob Soči, Nova Gorica in Cerkno. Posebno pozornost posvečajo svežemu, pasteriziranemu nehomogeniziranemu mleku, saj ima to mleko specifičen poln okus.

Kulturni program slovesnosti so sooblikovali Oktet Simon Gregorčič Kobarid, Vokalni kvartet iz Tolmina in Duo Bakalina. Svojo zgodbo izpred 60 let o začetku dela v mlekarni je z obiskovalci delila domačinka Ada Čebokli, ki jo na mlekarno še danes vežejo lepi spomini. 


Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!