Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
8°C
SOB.
22°C
8°C
Oceni objavo

Obnovljena Kadorna in kapelica na Planici

V četrtek, 3. septembra 2020 je Posoški razvojni center v okviru projekta WALKofPEACE predstavil zaključene investicije v Občini Kobarid s poudarkom na obnovi starodobnega vojaškega vozila FIAT 15 TER in izgradnji mobilnega paviljona, namenjenega razstavljanju vozila. Na novinarski konferenci so sodelovali mag. Almira Pirih iz Posoškega razvojnega centra, Marko Matajurc, župan Občine Kobarid, Tadej Koren iz Ustanove »Fundacija Poti miru v Posočju« ter Sašo Rosič, predsednik Prostovoljnega Gasilskega društva Kobarid.
»Kadorna« - starodobno vojaško vozilo FIAT 15 TER, letnik 1911, ki ga je je novembra lani v obnovo prevzelo podjetje EKOEN AVTO, d.o.o. iz Trbovelj, je od sredine avgusta na ogled v novem paviljonu ob stavbi Prostovoljnega gasilskega društva Kobarid. Vozilo je dobilo ime po generalu italijanske vojske Luigiju Cadorni, ki je v prvi svetovni vojni, ko so potekali spopadi ob reki Soči, poveljeval italijanskim silam. Obnova vozila je skupaj z izgradnjo novega mobilnega paviljona znašala 58 tisoč evrov.  

 

Na območju Občine Kobarid teče tudi investicija na italijanski vojaški kapeli na Planici, imenovani kapela Bes, saj naj bi jo v spomin na padle italijanske vojake v prvi svetovni vojni dal zgraditi stotnik Celestino Bes. Dela, ki so v zaključni fazi, so bila zaupana podjetju Damjan Kracina s.p.. Investicija, ki bo težka okoli 32 tisoč evrov, se izvaja skladno s soglasjem in priporočili Zavoda za varstvo kulturne dediščine, OE Nova Gorica. 

 

Obe investiciji skupaj znašata slabih 90 tisoč evrov. Od tega bo 85 % sredstev povrnjenih iz projekta WALKofPEACE oz. Evropskega sklada za regionalni razvoj, 15 % pa prispeva Občina Kobarid. 

 

Župan Marko Matajurc je izrazil zadovoljstvo nad izvedbo projekta in poudaril, da gre za obnovo zgodovinske dediščine, ki je za razvoj zgodovinskega turizma pomembna. 

 

V sklopu natečaja »PROJECT SLAM« ob 30. obletnici Interreg programa Italia-Slovenia se je projekt WALKofPEACE uvrstil med 6 finalistov tekmovanja, v katerem je sodelovalo več kot 150 projektov. WALKofPEACE je prepričal žirijo z videom na temo »povezanost s soseščino«, ki bo sodeloval pri finalnem izboru oktobra 2020 v Bruslju.

 

Oglejte si tudi