JUTRI
21°C
16°C
SRE.
21°C
14°C
Oceni objavo

52. SREČANJE SLOVENCEV VIDENSKE POKRAJINE IN POSOČJA

Kobarid je bil v soboto, 20. januarja 2024, popoldne in zvečer središče obmejnega dogajanja Videnske pokrajine in Posočja, saj je na tradicionalno tretjo soboto v januarju gostil že 52. Novoletno srečanje Slovencev tega območja. Osrednja slovesnost je bila v kulturnem domu, kjer je zbrane slavnostno nagovorila ministrica za zunanje in evropske zadeve RS Tanja Fajon. V imenu gostiteljev Občine Kobarid, Občine Tolmin, Občine Bovec in UE Tolmin je pozdravil tolminski župan Alen Červ, pozdrav iz Benečije so prinesli člani Kulturnega društva Robida iz Topolovega, bogat kulturni program pa so oblikovali Jazz Punt Big Band s Tanjo Srednik, zamejska skupina Pokriva Nociva in peterica aktualnih beneških pesnic. Na slovesnosti so tradicionalno podelili Gujonovi priznanji. Tokrat sta ju zasluženo prejela:

Margherita Trusgnach za kulturno ustvarjanje, organizacijsko udejstvovanje ter povezovalno vlogo med Benečijo in Posočjem;

Osvald Errath za dolgoletno aktivno delovanje pri ohranjanju slovenskega zborovskega petja in slovenske besede v Kanalski dolini.

Kot zelo uspešno so udeleženci ocenili tudi predhodno delovno srečanje z ministrico Tanjo Fajon. Vabilu posoških županov in direktorja Posoškega razvojnega centra Simona Škvora so se med drugimi odzvali slovenska senatorka v Rimu Tatjana Rojc, slovenski konzul v Trstu Gregor Šuc, podpredsednik in poslanec državnega zbora Danijel Krivec, številni zamejski župani ter najvišji predstavniki Sveta slovenskih organizacij (SSO), Slovenske kulturno-gospodarske zveze (SKGZ) in Skupnosti gorskega območja Nediža-Ter.

1/15















Srečanje sta tradicionalno podprla tudi JSKD OI Tolmin in Zavarovalnica Triglav.

Foto Červ in Milan Štulc


(vir: kobarid.si)

Oglejte si tudi