Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
0°C
JUTRI
19°C
6°C
Oceni objavo

Kanonična vizitacija v župniji Kidričevo

5. 2. 2019 je našo župnijo obiskal nadškof metropolit msgr. Alojzij Cvikl. Vizitacije se opravljajo po vseh dekanijah z namenom, da nadškof  preveri delovanje župnije in spozna kraj, v katerem deluje. Kidričevo spada v dekanijo Ptuj.

Nadškof je po predhodno pripravljenem programu v dopoldanskih urah v spremstvu našega g. župnika in tajnika obiskal tovarno Talum. Sprejel jih je predsednik uprave Marko Drobnič. Po uvodnem razgovoru ter krajši predstavitvi tovarne in proizvodnje so si ogledali proizvodnjo rondelic in izparilnikov. Z navdušenjem je povedal, da je bil obisk v Talumu zelo dobro organiziran, za kar se predsedniku, gospodu Drobniču, prisrčno zahvaljujemo.

Obiskali so tudi Občino Kidričevo. Zaradi bolezni župana jih je sprejel direktor občinske uprave, gospod Napast. V pogovoru je škof dobil podatke o velikosti občine in naselja Kidričevo, številu prebivalcev, o gospodarskih dejavnostih ter o sodelovanju z župnijo.

Po končanem razgovoru so skupaj obiskali še osnovno šolo v Kidričevem. Sledilo je kosilo v restavraciji Pan Kidričevo. Po kosilu sta z gospodom župnikom pregledala poslovanje župnije in stanje vseh objektov.

Gospod župnik je nadškofa seznanil s sodelovanjem med župnijami Lovrenc in Cirkovce ter s pastoralnim delom v domu starejših občanov.

V popoldanskem času so bile predvidene predstavitve dela tajnice, katehistinje, Oznanjevalne in Liturgične komisije ŽPS, Karitasa, ključarjev, Katoliškega kulturnega društva in Župnijskega gospodarskega sveta.

Tajniška dela opravlja gospa Cvetka Bračun, ki vodi finančno poslovanje, je katehistinja, pripravlja župnijska oznanila in skrbi za ministrante. Gospod škof je bil navdušen nad njenim natančnim in vestnim delom ter preglednim poslovanjem.

Oznanjevalna komisija zajema verouk, Komisijo za družino, Komisijo za izseljence, dom varovancev starejših občanov in župnijska oznanila. Predstavila sta jo Urška in Matej Novak.

Liturgična komisija zajema pevski zbor, molitveno skupino, svetopisemsko skupino, bralce, ministrante, skrb za čistočo cerkve, učilnic in krašenje cerkve. Delo skupin je predstavila Marija Rampre, vodja pevskega zbora.

O delu Karitasa je izčrpno poročala podpredsednica Karitasa, Vida Komljenovič.

Po krajšem oddihu ob kavici sta ključarja Anica Zobič in Drago Horvat predstavila skrbi in naloge ključarjev v župniji, katerim gredo zasluge, da vse lepo funkcionira kot v domačem gospodinjstvu.

Katoliško kulturno društvo prispeva pomemben delež aktivnosti skozi vse leto. Pripravlja proslave, delavnice, koncerte in sodeluje pri raznih župnijskih aktivnostih. Predstavila ga je Anica Zobič.

Za Župnijski gospodarski svet je podala poročilo gospa Slavica Mlakar. Poročala je o obnovitvenih in vzdrževalnih delih za obdobje od leta 2007. Kljub temu da župnija razpolaga s skromnimi sredstvi, ki jih zbere s prostovoljnimi prispevki župljanov in Občine Kidričevo, smo opravili vse potrebne obnove, ki dajejo objektom boljši videz in kvalitetnejše bivanje. S tem smo zagotovili tudi večjo trajnost objektov in naprav.

Sledila je slovesna sveta maša. Po maši je bila seja ŽPS in ŽGS z nadškofom. Lanski in letošnji birmanci so imeli v učilnici srečanje, ki ga je vodil škofov tajnik.

Dan smo zaključili ob malici in prijetnem klepetu z nadškofom in tajnikom.

Oglejte si tudi