Kidričevo

DANES
22°C
11°C
JUTRI
20°C
11°C
Oceni objavo

Člani Kulturnega društva Lovrenc obnovili staro štorkljino gnezdo

Staro štorkljino gnezdo je bilo v slabem stanju in je ogrožalo tako štorklje kot tudi ljudi. Zato smo v Kulturnem društvu Lovrenc izvedli montažo in prestavitev obstoječega gnezda na nov podstavek.
Bela štorklja, karizmatična vrsta ptice, je zelo priljubljena pri ljudeh in ima posebno mesto v kulturnem izročilu kot znanilka sreče v kraju, kjer gnezdi, in kot prinašalka otrok. Zavarovana je z Uredbo o zavarovanih prosto živečih živalskih vrstah. Belo štorkljo žal ogroža že veliko dejavnikov, recimo intenzifikacija kmetijstva, trki z objekti elektroomrežja in vozili ter nevarnosti na selitvah.

S skupno akcijo montaže novega podstavka in prestavitve gnezda smo v Kulturnem društvu Lovrenc pripomogli, da se ohrani to gnezdo, ki je po podatkih Boruta Štumbergerja eno najstarejših v Sloveniji. Med leti 1989 in 2022 je uspešno vzredil kar 59 mladičev.

Prav tako smo v Kulturnem društvu Lovrenc poskrbeli za zbiranje vejevja, članica Viktorija Rakovič pa je spletla gnezdo.

1/2


Zahvala gre tudi Občini Kidričevo, Zavodu RS za varstvo narave in Gasilskemu društvu Lovrenc, ki so pomagali pri sanaciji štorkljinega gnezda.

S skupnimi močmi nam je uspelo, da smo štorklje prestavili na bolj varno mesto.

Kulturno društvo Lovrenc

Oglejte si tudi