Logo MojaObčina.si
DANES
11°C
4°C
JUTRI
17°C
2°C
Oceni objavo

Pustni čas v vrtcu v Cirkovcah

Pust je čas, ko se napravimo v pustno šemo, maškaro. Kurent (tudi korant) je značilni pustni lik s Ptuja, Dravskega polja in okolice, ki v pustnem času nastopa z namenom odganjanja zime.

V četrtek, 28. 2. 2019, je tudi pri vratih vrtca Cirkovce pozvonilo. Obiskali so nas kurenti iz društva Kurenti 94. Na začetku so v skupnem prostoru poskakovali, otroci pa so jih opazovali – nekateri z navdušenjem, drugi s strahom. Nato so kurenti prišli v naše igralnice. Tam smo otrokom razložili, da kurent s poskakovanjem (zvonjenjem) iz dežele odganja zimo in zlo, vanjo pa kliče pomlad ter dobro letino. Kurent ima na sebi ovčjo kožo, okrog pasu pripete zvonce, na nogah ima gamaše in na glavi masko (iz ust mu moli dolg jezik, na vrhu pa ima rogove, okrašene s pisanimi trakovi). V rokah nosi tudi ježevko – palico, ki je na koncu ovita z bodičasto ježevo kožo. Zraven njega po navadi hodi vrag ali hudič. Otroci so si ogledali kurente, njihove zvonce, ježevke, kožuh in maske ter jih tudi pomerili.

V  vrtcu smo se na njihov prihod pripravljali že nekaj tednov. Izdelali smo pustno dekoracijo, svoje maske. Stene igralnic pa so krasile slike raznih pustnih likov: kurentov, klovnov in ostalih pustnih šem.

V torek, 5. 3. 2019, smo pustni čas zaključili. Vsi smo prišli v vrtec zamaskirani, skupaj smo se fotografirali in rajali v mali telovadnici. Otroci iz skupin Tulipani in Sončnice so se odpravili po vasi. V trgovini in cvetličarni so jih presenetili z bonboni, kot je običaj za pusta hrusta.

Otroci največje skupine so se udeležili tudi otroške povorke na Ptuju in povorke v Cirkovcah.

Upamo, da so kurenti uspešno odgnali zimo in se veselimo, da nas bodo obiskali tudi prihodnje leto.


Mojca Hergan

Oglejte si tudi