Buče smo opazovali, primerjali po obliki, barvi in velikosti, potipali njihovo gladko in hrapavo lupino, pogledali, kakšne so znotraj in ugotovili, da imajo veliko semen. Buče smo nato otrebili, semena pa posušili za ponovno sajenje v pomladnih dneh.
Seznanili smo se s pravljico »Juha, ki iz buče se skuha«, ki nas je nasmejala in navdušila, da smo se tudi sami preizkusili v vlogi malih kuharjev. Buče smo izdolbli in iz papirja izdelovali njihove podobe, nato pa zavihali rokave in se lotili kuhanja prave bučne juhe. Otroci so s pomočjo vzgojiteljic narezali buče, krompir in korenje, nato pa sestavine premešali in z zanimanjem opazovali, kako se juha kuha. Medtem ko se je juha kuhala, smo poskusili tudi domače bučno olje, bučna semena, svež kruh in celo jabolka, polita z bučnim oljem, kar nas je prav prijetno presenetilo. Okusi so bili čudoviti, otroci pa so z navdušenjem pripovedovali, katera jed jim je bila najbolj všeč.
Na naš kuharski dopoldan smo povabili tudi našo pedagoško vodjo go. Majo, ki nas je pohvalila za trud, ustvarjalnost in sodelovanje. Skupaj smo zaključili dan z mislijo, da hrana ni le nekaj, kar pojemo, temveč tudi priložnost za druženje, raziskovanje in učenje.
Bil je čudovit jesenski dan, poln topline, vonjav, barv in otroškega veselja.
Vzgojiteljica Suzana Žnider




