Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
4°C
JUTRI
13°C
2°C
Oceni objavo

40 let vrtca Cirkovce

Edina stalnica v življenju so spremembe. Tako je tudi na področju vzgoje in izobraževanja. V 40 letih, odkar so bili v vrtec vpisani prvi otroci, pa vse do danes je bilo na tem področju veliko vzponov in padcev. Še vedno pa ostaja dejstvo, da je vrtec prostor, kjer so otroci na prvem mestu. Vsak otrok je poseben in edinstven.

Zato mi dovolite, da vam na kratko predstavim prehojeno pot našega vrtca.

Že leta 1975 se je Krajevna skupnost Cirkovce odločila, da bo zgradila vrtec v Cirkovcah. Idejna vodja prizidka k osnovni šoli sta bila takratni ravnatelj OŠ Cirkovce gospod Bogomir Jurtela in za krajevno skupnost gospod Maks Medved. Dokumentacija se je pričela pripravljati že isto leto, gradnja se je začela leta 1976, septembra 1977 pa je vrtec v Cirkovcah že sprejel prve malčke. Najprej je bil enooddelčni vrtec, kmalu pa so odprli še drugi oddelek. Otrokom so hrano kuhali v šolski kuhinji OŠ Cirkovce, kar se je ohranilo vse do danes. V tem obdobju je vrtec v Cirkovcah deloval v okviru Vzgojno-varstvene organizacije Ptuj kot njena enota.

Leta 1995, ob ustanovitvi Občine Kidričevo, sta bila v Cirkovcah dva oddelka vrtca pod okriljem VVZ Ptuj. Leta 1998 sta se ti dve enoti in osem oddelkov vrtca v Kidričevem izločila iz VVZ Ptuj in se začasno priključila OŠ Borisa Kidriča Kidričevo. Leta 1999 je bil ustanovljen javni VVZ Vrtec Kidričevo z enotama v Kidričevem in Cirkovcah. Potrebe po varstvu otrok, predvsem v prvem starostnem obdobju, so bile vse večje in tako se je v Cirkovcah povečalo število oddelkov na tri oddelke. Leta 2004 se je v sklopu obnove OŠ Cirkovce obnovil tudi vrtec. Takratna potreba po varstvu predšolskih otrok je botrovala temu, da se je v sklopu sanacije uredil trioddelčni vrtec, a kaj kmalu se je pokazalo, da so potrebe večje, in iz skupnih prostorov so takrat uredili še eno igralnico. Potrebe po varstvu otrok pa so še vedno naraščale, zato je Občina Kidričevo prisluhnila staršem in ustanovila še peti oddelek. Ker pa je bilo v prostorih vrtca prostora le za štiri oddelke, smo za peti oddelek vrtca, v katerega so bili vključeni otroci pred vstopom v šolo, priskrbeli prostore v OŠ Cirkovce. V šolskem letu 2011/2012 se je enota vrtca Cirkovce priključila OŠ Cirkovce.

Vrtec v Cirkovcah je tako prišel pod okrilje OŠ Cirkovce. Prizadevamo si, da bi čim bolj zaživeli kot en zavod. Žal pa se je v Cirkovcah in okoliških krajih rodilo vse manj otrok, povpraševanje po varstvu otrok je upadlo, svoj delež pa je prispevala tudi ekonomska kriza. Tako smo leta 2015 ukinili peti oddelek vrtca, ki se je nahajal v prostorih osnovne šole. V letu 2015/2016 so ostali štirje oddelki vrtca, dva oddelka prvega in dva oddelka drugega starostnega obdobja.

V tem obdobju se je spreminjal tudi vzgojno-izobraževalni program vrtca in kar nekaj strokovnih delavk si je ob teh spremembah nabiralo strokovne izkušnje. Sedanji program je po meri otrok, staršev in vzgojiteljic, ker omogoča postopnost, kreativnost, individualnost. Je odprt, razvijajoč in dostopen vsem, ki v njem sodelujejo.

Zavedamo se, da je otrokom, ki so vključeni v vrtec, poleg varstva treba nuditi še veliko izobraževalnih vsebin, ki zajemajo vsa področja kurikuluma za vrtce. Strokovni delavci se trudimo, da bi življenje in delo v vrtcu potekalo na zanimiv, igriv in otrokom prijazen način. Na prvem mestu je skrb za njihov trajnostni razvoj. Želimo, da bi naši otroci, ko odrastejo, lahko rekli: "Veliko, kar rabim v življenju, sem se naučil tudi v vrtcu."

Kot pa se za obletnico spodobi, smo pripravili skromna darilca tudi za naše malčke. Ob tej priložnosti se zahvaljujem Šolskemu skladu šole in vrtca Cirkovce, ki je prispeval sredstva za darilca.

Ravnateljica

Ivanka Korez



Povej mi pravljico

V letošnjem šolskem letu mineva že 40 let, odkar so se prvič odprla vrata vrtca v Cirkovcah. Ob tem svečanem dogodku je bila v četrtek, 25. 5. 2017, v telovadnici OŠ Cirkovce organizirana slavnostna prireditev z naslovom Povej mi pravljico.

Zbrane je na začetku prireditve nagovorila ravnateljica ga. Ivanka Korez ter na kratko povzela zgodovino vrtca v Cirkovcah. Sledili so še govori predsednice Skupnosti vrtcev Slovenije ge. Božene Bratuž, predstavnice oddelka za predšolsko vzgojo na Zavodu RS za šolstvo ge. Fanike Fras Berro in župana občine Kidričevo g. Antona Leskovarja. Sledil je program naših najmlajših, ki nas je popeljal v svet slovenskih klasičnih pravljic. Na odru se je prva zvrstila skupina Spominčice in nam igrivo skozi gib predstavila pravljico Muca Copatarica. Tej so sledili otroci iz skupine Marjetice, ki so nam zaplesali ob zvokih klasične glasbe ter glasbe iz pravljice Žogica Nogica. Sledili sta skupini otrok iz drugega starostnega obdobja. Skupina Vijolice se je predstavila v okviru pravljice Sapramiška, skupina Tulipani pa se je poigrala s pravljico Zvezdica Zaspanka. Prireditev so otroci vseh skupin vrtca sklenili s pesmima Kje živi pravljica in Oh, kako je luštno v vrtcu. Ob zaključku prireditve sta pred mikrofon stopila tudi vzgojiteljica ga. Vesna Simonič s Pavčkovo pesnitvijo in predsednik Sveta staršev g. Toni Frangež, ki je vzgojiteljicam, pedagoški vodji in ravnateljici v zahvalo poklonil cvet.

Prijeten nastop naših najmlajših nam je popestril četrtkovo popoldne in v vseh nas vzbudil lepe spomine na naše otroštvo ter na nepozabne dni, preživete v vrtcu. V vrtcu, ki že 40 let vsako jutro ponosno odpira vrata našim otrokom, naši prihodnosti.

 

Katja Vodošek,

vzgojiteljica v vrtcu Cirkovce

Oglejte si tudi