Logo MojaObčina.si

Kidričevo

DANES
10°C
-3°C
JUTRI
10°C
1°C
Deli

Unesco-v vrtiček v OŠ Cirkovce

NAŠ UNESCO-V VRTIČEK

Nacionalni Unesco-v projekt
Unesco-vi vrtički

OŠ Cirkovce je že vrsto let Unesco-va šola s pridobljenim certifikatom. V tem okviru sodelujemo v nacionalnem projektu UNESCO-VI VRTIČKI, ki poteka pod sloganom »V sodelovanju z naravo sam pridelam hrano zdravo«.

Mnogi otroci dobijo prve izkušnje z delom na vrtu že pred vstopom v šolo, saj v našem okolju k vsaki stanovanjski hiši spada tudi vrt. Tako lahko pridna gospodinja pridela veliko zelenjave na domačih gredicah.

Opisala bom nekatere dejavnosti v lanskem letu, ko smo se dela lotili na novem vrtu. Začeli smo jeseni, ko smo imeli tehniški dan vsi učenci naše šole pod delovnim naslovom Sam svoj mojster. Gospod hišnik je zoral štiri grede. Te je bilo treba očistiti trave in kamenja. Dve gredici smo namenili zelenjavi, eno cvetlicam in eno zeliščem. Posejali smo zimsko solato, posadili pa čebulo, česen, sadike zimske solate, cvetlice – trajnice in zelišča.

Spomladi smo se dela lotili nekoliko kasneje kot prejšnja leta, ker je bilo aprila zelo mokro in hladno. Najprej smo prinesli od doma (domača) semena in v avli naredili razstavo semen. Meseca maja pa je bila zimska solata že velika in jo je bilo treba razredčiti. To so z veseljem storili učenci obeh prvih razredov. Solato so izpulili, jo očistili spodnjih listov in odnesli v jedilnico. V kuhinji smo jo oprali in razrezali na majhne kose. Gospe kuharice so pripravile razne dodatke. Nato si je vsak privoščil svoj solatni krožnik, ki je bil sestavljen najprej iz zelene solate – posteljice, nato pa po želji obogaten z jajci, s fižolom, čičeriko, čebulo, papriko in krompirjem. Solato so prelili s solatnim ali/in z jogurtovim prelivom.

Posebej smo se posvetili tudi rasti kreše, ki smo jo vzgajali v treh lončkih v različnih pogojih (zalivanje na svetlobi, zalivanje brez svetlobe in brez zalivanja na svetlobi). Ta opažanja so zapisovali. V lonček smo posejali baziliko. Ko so rastline dovolj zrastle, smo jih razsadili v lončke in odnesli domov, kjer so jih v počitnicah vzgajali naprej.


Otroci danes vse več časa preživijo v zaprtih prostorih, neposrednega stika z naravo in s pridelavo hrane pa imajo kljub kmečkemu okolju vse manj. Z Unesco-vim vrtičkom želimo otroke navdušiti za sobivanje z naravo in za spremljanje rasti in razvoja rastlin. Učencem želimo dokazati, da se lahko s hrano velikokrat oskrbimo sami, saj doma pridelana zdrava zelenjava postaja vse bolj pomembna in draga dobrina, povpraševanje po njej pa narašča.

Več o projektu lahko preberete na šolski spletni strani, kjer so priložene tudi fotografije.


Marija Jurtela,
vodja šolskega projekta

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!
Digitalni marketing v Slovenij