Logo MojaObčina.si

Kidričevo

DANES
34°C
20°C
JUTRI
35°C
16°C

Trajnostna mobilnost v OŠ Kidričevo

V tednu od 3. do 7. maja 2021 smo na naši matični šoli in podružnici v Lovrencu izvajali projekt Trajnostna mobilnost. V projekt smo vključeni vsi oddelki matične in podružnične šole. Beležili smo prihode v šolo na trajnosten način: peš, s kolesi, z rolerji, s skiroji, z rolkami, s kotalkami, s šolskim avtobusom in s skupnim prevozom več oseb z enim avtomobilom.

Pred tedensko aktivnostjo beleženja smo povzeli posnetek stanja na šoli. Ugotovili smo, da na matični šoli prihaja v šolo na trajnosten način 65,8 % učencev, v podružnici Lovrenc pa 65 %. Nato smo si zadali cilj: 10-odstotno povečanje prihodov v šolo na trajnosten način. In uspelo nam je! Ne samo za 10 %, prihode v šolo na trajnosten način smo zvišali kar za 20,4 % v matični šoli in 30 % v podružnici.


Upravičeno smo si prislužili zlato medaljo kokoške Rozi, saj smo prispevali svoj delež k čistejšemu okolju, ob tem pa smo se na poti v šolo napolnili s pozitivno energijo in kisikom, prepotrebnim za opravljanje zahtevnih učnih izzivov. Prav tako smo imeli med potjo čas in priložnost za pogovor, pri pozornem opazovanju prometnega dogajanja okrog nas v skrbi za lastno varnost in varnost drugih pa smo izostrili naše čute. Nekaj odsekov na poti v šolo je nevarnih in zahtevajo vso našo pozornost. Za varnost na teh smo na šoli Kidričevo organizirali jutranji nadzor prostovoljcev iz šole, v šoli Lovrenc pa so na pomoč priskočili prostovoljci iz vrst upokojencev in policisti. Na nevarne odseke bomo posebej opozorili pristojne na naši občini.


Cilj projekta je razmišljati o vsakodnevnih potovalnih navadah in njihovih vplivih na naše okolje. Razmišljati, delovati, spreminjati. Prva dva koraka smo že naredili. Čaka nas tretji, najtežji: SPREMINJATI. Začnimo pri sebi. Spremenimo sebe in spremenili bomo svet. Na bolje, čistejše, bolj zdravo.


Dajmo priložnost naravi, da se nam na poti v šolo razodene v vsej svoji lepoti letnih časov. Tokrat nas je kljub slabemu vremenu pozdravila pomlad.

 

»A vendar je pomlad v zraku,

v vsej svoji radosti zelenega nasmeha.«

(Oscar Wilde)

 

Ankica Pikula

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi