Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
6°C
JUTRI
24°C
9°C
Oceni objavo

TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK

V petek, 15. 11. 2019, so imeli učenci od 1. do 9. razreda tehniški dan pod geslom »Stop zavrženi hrani! Stop plastični embalaži!« Ta dan je bil razglašen za dan slovenske hrane, zato smo tudi letos sodelovali v projektu Tradicionalni slovenski zajtrk. Namen tega projekta je opozoriti ljudi o pomenu oskrbe prebivalstva s kakovostno hrano iz lokalnega okolja. Dan smo pričeli z zdravim slovenskim zajtrkom. Zaužili smo kruh, maslo, med in mleko na lepo pogrnjenih mizah. 

Po zajtrku smo prisluhnili zanimivemu predavanju kulturne antropologinje ge. Maje Lamberger Khatib, ki je od svojih prednikov prevzela kmetijo in jo danes vodi po ekoloških načelih. Da so vsa dela na kmetiji opravljena z veliko mero skrbnosti in odgovornosti, pričajo tudi nagrajeni produkti. 

Po predavanju smo se zbrali v matičnih učilnicah, kjer smo se pogovarjali o prehranjevalnih navadah, pomenu zajtrka in gibanja ter posledicah neprimernih prehranjevalnih navad. Ponovili smo bonton v šolski jedilnici in rešili ankete glede (ne)zadovoljstva s šolsko prehrano. 

Sledila je malica, nato pa minute za zdravje. Nekateri so odšli na sprehod ali pa izvajali gibalne in dihalne vaje v učilnici ter na prostem. 

Nato smo nadaljevali z delom v učilnicah. Učenci so razmišljali, kaj lahko storijo, da bo manj zavržene hrane, manj odpadne embalaže, spregovorili pa so tudi o posledicah podnebnih sprememb. Izbirali so lahko med različnimi temami in naredili plakate. Šestošolci so imeli zanimivo nalogo, in sicer so morali pripraviti malico/manjše obroke iz ostankov testenin. Učenci od 1. do 5. razreda so v učilnici pripravili primer svečanega pogrinjka za praznično mizo – prelagali so prtičke, sestavili namizni aranžma iz različnih materialov, pravilno postavili pribor, izdelali lastne prtičke, risali pogrinjke … Vsak oddelek je napisal tudi predlog tedenskega šolskega jedilnika. 

Na koncu smo vse izdelke razstavili v šolski avli, prav tako pa smo pripravili še razstavo kuharskih knjig. 

 

Jasna Medved

Oglejte si tudi